Поліцейські заблокували 15 схем ухилення від призову – на Тернопільщині також

Життя
Поліцейські заблокували 15 схем ухилення від призову – на Тернопільщині також

ДСР заблокував 15 схем ухилення від призову та вилучив у фігурантів готівки на понад 23 млн грн.

Впродовж останніх десяти днів поліцейські викрили в протиправній діяльності 20 осіб у різних регіонах країни. Серед них посадовці ВЛК, МСЕК та навчальних закладів. За гроші вони допомагали чоловікам мобілізаційного віку уникнути служби в ЗСУ. Наразі всім фігурантам повідомлено про підозру.

Начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель розповів, що за останні десять днів співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції спільно зі слідчими обласних управлінь поліції та СБУ заблокували 15 схем, в яких фігурують 20 зловмисників: «Йдеться про керівників та членів військово-лікарських, медико-соціальних експертних та лікарсько-консультативних комісій, медичних працівників, керівників та працівників навчальних закладів, а також цивільних осіб. Суми неправомірної вигоди, яку зловмисники отримували від бажаючих протизаконно уникнути чи відтермінувати мобілізацію, коливалися від 500 до 12 000 доларів. За ці гроші вони виготовляли для військовозобов’язаних чоловіків фіктивні медичні довідки, оформлювали інвалідність, укладали фіктивні шлюби з жінками, які мають інвалідність, оновлювали дані в ТЦК з відстрочкою, працевлаштовували до підприємств критичної інфраструктури з метою бронювання, а також зараховували на навчання до вишів, в тому числі й до іноземних».

Заходи з викриття правоохоронці проводили у Закарпатській, Житомирській, Сумський, Волинській, Тернопільській, Вінницькій, Хмельницький, Одеський, Черкаський, Харківський областях та Києві. 

«До прикладу, вартість виготовлення фіктивних медичних довідок з висновком комісії про наявність груп інвалідності становила від 2 000 до 12 000 доларів, оновлення військово-облікових даних та отримання фіктивного права на відстрочку від мобілізації до 5 000 доларів, а «студентського квитка» – до 1 500 євро», – зазначив Андрій Рубель.

«Під час проведення слідчих дій в організаторів та учасників корупційних схем поліцейські вилучили близько 23 000 000 грн у різній валюті, а також інші речові докази злочинної діяльності», – додав Андрій Рубель.

Наразі всім фігурантам слідчі повідомили про підозри, залежно від їхніх ролей. Дії підозрюваних кваліфіковані за низкою статей Кримінального кодексу України:

⁠ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);

⁠ст. 369-2 (Зловживання впливом);

⁠ст. 366 (Службове підроблення);

⁠ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Підозрюваним обрано запобіжні заходи. Крім цього, декого з фігурантів відсторонено від займаних  посад.

Заходи з викриття зловмисників проводилися спільно з регіональними управліннями СБУ під процесуальним керівництвом обласних та спеціалізованих прокуратур, наголосили у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Залишити відповідь