Польща не пустить Україну в ЄС баз каяття за історію, – Туск

Політика, Світ

Україна не буде членом ЄС, якщо не врегулює історичні проблемні питання з Польщею, бо тоді вона не відповідатиме європейським стандартам, в тому числі культурно-політичним.

Як пише PAP, про це прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, коментуючи слова глави МЗС України Дмитра Кулеби щодо операції «Вісла». Кулеба нагадав полякам про тисячі українців,  виселених з їх історичних земель у Польщі, під час злочинної операції комуністичного польського режиму. Згадка про це викликала неабияку лють у польському суспільстві.

Туск вказав, що має «однозначно негативну оцінку того, що сказав український міністр» Дмитро Кулеба. Україна, додав він, у будь-якому випадку повинна буде «виправдати польські очікування з точки зору не стільки поховання історії, скільки облаштування наших відносин на основі правди про цю історію».

Польський прем’єр визнав, що не можна називати польсько-українські відносини чорно-білими, де одні винні, а інші ангели. Але «Україна не буде членом Європейського Союзу без згоди Польщі. Україна повинна відповідати стандартам, а вони різноманітні – це не лише питання кордону, торгівлі, правових та економічних стандартів. Це також питання, я б сказав, культурно-політичних стандартів», – зазначив він.

Відповідаючи на запитання про слова віцепрем’єр-міністра, глави Міністерства оборони Владислава Косіняка-Камиша, який у липні заявив, що Україна не може бути прийнята до Європейського Союзу, поки Варшава і Київ не розв’язати питання «Волинської трагедії», Туск сказав, що він мав рацію, але водночас «не відкрив Америку».За його словами, Союз не був би створений без примирення між німцями та французами чи німцями та поляками. «Українці повинні розуміти, що вступ до Союзу означає входження у сферу стандартів, які стосуються політичної та історичної культури», – підкреслив він.

Водночас глава польського уряду анонсував, що буде «все чіткіше і чіткіше» пояснювати, особливо під час польського головування в Раді ЄС (у першій половині 2025 року), що в інтересах Києва є врегулювання польсько-українських відносин.

«Отже, ця історія повинна бути похована, якщо ми хочемо будувати хороше майбутнє», – підсумував Туск.

Нагадаємо, міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що офіційна Варшава у майбутньому не повинна схвалювати членство України в Європейському союзі доти, доки не буде вирішено питання щодо Волинської трагедії 1943 року.

У минулому році у міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що остаточне примирення між країнами не може бути без врегулювання питання Волинської трагедії.

Президент України Володимир Зеленський вказав полякам, що свобода народів України та Польщі, а також цінності Європи та перемога над спільним російським ворогом понад усе, емоціям необхідно охолонути.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь