Польща видала Україні підозрюваного у заволодінні державною нерухомістю на 42 млн

Політика

В Україну екстрадували одного з підозрюваних у заволодінні будівлями держпідприємства «Національна кінематека України» у Києві вартістю майже 42 млн грн.

Про це повідомили пресслужби Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Йдеться про колишнього керівника товариства, на користь якого у незаконний спосіб відчужили низку будівель, що перебували у власності Нацкінематеки.

Правоохоронці не називають підозрюваного.  Але у лютому 2024 року НАБУ у справі Нацкінематеки оголосило у розшук Олександра Радька – колишнього директора ТОВ «Вест Прайт».

Як пише LIGA.net, ця компанія виграла в аукціоні з придбання майна держпідприємства.Передання підозрюваного відбулася на міжнародному автомобільному пункті пропуску «Устилуг – Зосін» Волинської області. Воно стало можливим завдяки співпраці з правоохоронцями Польщі.

24 вересня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 10 млн грн.

НАБУ і САП повідомили дев’ятьом особам про підозру у заволодінні 14 будівлями держпідприємства «Національна кінематека України» вартістю майже 42 млн грн. Згодом ці активи повернули державі.

За версією слідства, у 2016 – 2019 років організатори схеми розробили план санації ДП НКУ, яке умисно утримувалося в скрутному фінансовому становищі, щоб  заволодіння майном підприємства за цінами, нижче ринкових.

Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й ДП НКУ, які погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеній ТОВ, яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

Серед 9 підозрюваних заступниця міністра культури України (2014-2019 рр.); начальник управління Міністерства культури України (2017-2020 рр.); перший заступник генерального директора ДП НКУ (2016-2019 рр.); арбітражний керуючий – керуючий санацією ДП НКУ (2019-2020 рр.) та інші.

Два учасники схеми із незаконного продажу будівель держпідприємства Національна кінематека України (ДП НКУ) погодилися перерахувати на потреби Збройних сил України 40 млн грн після затверджених ВАКС угод про визнання винуватості.

Раніше ми писали, що детективи НАБУ виявили у судді Київського апеляційного суду Ігоря Паленика $115 тисяч, які знаходилися в упаковки з-під кави. Його підозрюють в отриманні хабаря у справі ексглави Мотор Січі В’ячеслава Богуслаєва.

Також нагадаємо, що у Києві викрито 13 учасників злочинної оборудки, які привласнювали нерухоме майно киян. Серед потерпілих – двоє військових, люди похилого віку та неповнолітні-спадкоємці померлих боржників.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь