Помідори у власному соці без заливання! Універсальна заготівля томатів на зиму без оцту!

Світ

Сьогодні у нас, мабуть, одна з класичних заготовок – помідори у власному соку.

Всі можливі варіанти її використання навіть не перераховуватиму, така заготівля просто універсальна і знадобиться на будь-якій кухні!

Список інгредієнтів:

НА 1,5 ЛІТРОВУ БАНКУ: (розрахуно на літрову банку в кінці статті)

  • 1,2-1,3 кг помідорів
  • 1 ч. л. солі з легкою гіркою (12 г)
  • 1 ст. цукру з легкою гіркою (20-22 г)
  • 1/2 лаврового листа
  • 2 горошини запашного перцю
  • 6-7 горошин чорного перцю

Стерилізувати 25-30 хвилин

Покроковий рецепт:

У нас 5 кг стиглих, м’ясистих, досить щільних помідорів, які потрібно очистити від шкірки.

Для цього гострим ножем вирізаємо плодоніжку, а на протилежному боці робимо неглибокий хрестоподібний надріз і складаємо томати в жаростійкий посуд.

Заливаємо окропом, залишаємо на 2-3 хвилини, потім зливаємо з помідорів гарячу воду і відразу ж заливаємо дуже холодною водою.

Від таких контрастних водних процедур шкірка на розрізі скручується і без проблем знімається.

Помідори очищаємо і відразу ж укладаємо в чисті банки, які не потрібно попередньо стерилізувати, досить добре їх вимити.

Обсяг банок може бути абсолютно будь-яким залежно від ваших потреб – у нас цього разу 4 банки по 1,5 літри – цього обсягу якраз вистачає, щоб переробити 5 кг томатів.

Якщо помідори не дуже великі, залишаємо їх цілком, якщо ж великі – розрізаємо навпіл чи на 4 частини і максимально щільно вкладаємо в банки.

Їх потрібно обов’язково потрясти і навіть злегка утрамбувати, оскільки помідори не будуть заливатись ні томатним соком, ні водою, ні маринадом, а під впливом солі, цукру та високої температури віддадуть виключно свій власний сік.

У такий спосіб можна консервувати томати будь-якого кольору, сорту та розміру.

Чим соковитішими будуть помідори, тим більше вони віддадуть соку – зазвичай до кінця стерилізації, банку практично повністю наповнюється прозорим томатним соком.

Якщо помідори щільні, тоді рівень соку може бути нижчим і в цьому випадку повітряні прошарки можна залити окропом або томатним соком, але в будь-якому випадку, намагайтеся наповнити банки якомога щільніше.

У кожну банку додаємо по половинці лаврового листа, по 2 горошини запашного перцю та по 6-7 горошин чорного перцю.

Всипаємо по 1 ч. л. з легкою гіркою солі та по 1 ст.л. з невеликою гіркою цукру.

Крім того, до кожної банку можна додати по 1/4 ч.л. саліцилової кислоти або по 1 таблетці аспірину, але це не обов’язково, ми не додаємо.

Дно великої каструлі вистилаємо серветкою або рушником, ставимо в неї банки з помідорами, нічим не заливаючи їх, накриваємо кришками і відправляємо на плиту.

У каструлю наливаємо воду кімнатної температури до плічок банок, доводимо її до кипіння, зменшуємо нагрівання нижче середнього, засікаємо час і стерилізуємо 1-літрові банки 25-30 хвилин, 1,5-літрові 30-35 хвилин, 2-літрові 35-40 хвилин. .

У процесі стерилізації банки практично повністю наповняться соком від самих помідорів – тут, звичайно, багато залежить від сорту томатів та їх соковитості – ось чому потрібно максимально щільно укладати помідори в банки, щоб якнайменше залишалося порожнеч.

Якщо томати сильно осідають, можна розкласти помідори з однієї банки по решті, заповнюючи їх доверху, але це не обов’язково, вони і так чудово зберігаються.

Банки герметично закочуємо, перевертаємо їх на кришки та укутуємо до остигання.

Зберігати таку заготівлю можна як у прохолодному місці, так і за кімнатної температури.

Виходять дуже смачні помідори, які можна використовувати як закуску, овочевий гарнір, для приготування перших і других страв, рагу, жаркого, різних запіканок, овочевих пирогів, піци, соусів, підлив, а який смачний сік – не передати словами!

НА ЛІТРОВУ БАНКУ:

  • 800-850 г помідорів
  • 1 ч. л. солі врівень (7-8 г)
  • 1 ст. цукру врівень (15 г)
  • 1/2 лаврового листа
  • 1 горошина запашного перцю
  • 4-5 горошин чорного перцю

Залишити відповідь