Посол ЄС: Протидія корупції — є ключовим моментом приєднання до ЄС

Політика

Боротьба з корупцією стоїть на порядку денному не лише України. Наша країна вже багато чого зробила у цій сфері, але попереду ще багато роботи.

Про це повідомила посол ЄС в Україні Катаріна Матернова під час конференції «Україна на шляху до ОЕСР та приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом».

«Рік тому ми запустили новий етап проєкту підтримки верховенства права та боротьби із корупцією  з нашими французькими партнерами і також антикорупційну ініціативу ЄС, яку очолює Данія. Багато чого було зроблено, але треба продовжувати. Треба підсилювати реформи. Шлях приєднання до ЄС, це також підсилюючий фактор проведення реформ. Реформи за своєю природою ніколи не бувають лінійними. Завжди є крок вперед, крок убік, знову початок. Це природа складних форм, яку треба продовжувати. Але вже багато всього було досягнуто. Всі західні союзники дуже сильно намагаються підтримати Україну на цьому шляху. Як я вже  зазначала: протидія корупції — є ключовим моментом приєднання до ЄС. Ми дивимося на можливість країни-кандидата до ЄС дотримуватися сфери верховенства права, критеріїв верховенства права, боротися із корупцією, хабарництвом, тероризмом. Всі ці складні теми об’єднані. Дуже багато кандидатів у ЄС свого часу стикалися та боролися із такими проблемами. Це ті сфери, які у наших перемовинах повинні відкриватися першими та закриватися останніми. Ці теми будуть проходити через всі етапи перемовин на вступ», — зазначила посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.

Нагадаємо, що 16 вересня у Києві пройшла конференція «Україна на шляху до ОЕСР та приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом», яка зібрала наших партнерів у цьому питанні.

У своєму вітальному слові посол США у нашій країні Бріджит Брінк нагадала, навіщо Україні потрібно побороти корупцію.Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції Ольга Стефанішина зазначила, що відповідні законопроєкти для приєднання до Конвенції ОЕСР будуть розглянуті до кінця року.

НАБУ стало одним із головних майданчиків, де обговорювалися законодавчі зміни, необхідні для приєднання до Конвенції Організації економічного співробітництва (ОЕСР) про боротьбу з хабарництвом.

Деталі потрібного законопроєкту розкрив Олександр Банчук, заступник Міністра юстиції України та член робочої групи по приєднанню до Конвенції Організації економічного співробітництва (ОЕСР) про боротьбу з хабарництвом.

Виконуючий обов’язки голови робочої групи Організації економічного співробітництва та розвитку Кріс Байсорські повідомив, що Україна два роки тому подала офіційну заявку на приєднання до Конвенції організації. На його думку, при роботі з реалізацією цього плану в Україні було отримано такий досвід, який можна застосовувати у інших країнах.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь