Потрібен розумний протест: експрем’єр Грузії відреагував на результати виборів

Політика, Світ

Колишній прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія заявив, що опубліковані Центрвиборчкомом результати виборів насправді не відображають волю громадян. Лідер опозиційної партії “Гахарія за Грузію” закликав до “розумних форм протесту”.

Про це повідомлялося на брифінгу проєкту Радіо Свобода “Ехо Кавказу”.

“Факт, про який можна однозначно сказати – (олігарх, лідер проросійської “Грузинської мрії”) Іванішвілі придушив волю громадян Грузії. І ті вибори, ті результати, що були опубліковані, не відбивають волі грузинського народу. На жаль, цього не сталося вчора і не сталося за один день”, – заявив Гахарія.

Опозиція заявляла про такі порушення давно, обговорюючи це з фактами та доказами, котрі передали партнерам, зокрема міжнародним спостерігачам та локальним міжнародним місіям.

Залякування виборців, підкуп, маніпуляції з посвідченнями особи, тиск та залякування державних службовців та соціально незахищених осіб мали системний характер, зазначив Гахарія.Політик додав, що наразі “не час для безнадійності, зараз час для 24-годинної праці”.

Лідер опозиційної партії заявив, що необхідно звернутися до “розумних форм протесту”, котрі передусім будуть спрямовані на захист вибору грузинських громадян, європейського майбутнього та інституту виборів.

У Грузії відбулись вибори до парламенту, лідером за підрахунком голосів стала правляча партія «Грузинська мрія». Багато хто вважає це вирішальним чинником для давнього прагнення країни до членства в ЄС.

Перше засідання парламенту Грузії пройде у звичайному режимі, і уряд буде затверджено, незважаючи на відмову опозиції визнавати результати виборів, заявив прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе.

Голова спостережної місії ENEMO Златко Вуйвовіч заявив, що парламентські вибори 2024 року в Грузії проходили в поляризованій та обмежувальній обстановці, що негативно вплинуло на інклюзивність, прозорість і справедливість.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь