Президент Австрії натякнув, що не призначить канцлером лідера проросійської «Партії Свободи»

Політика, Світ

Австрії загрожує політична криза: після перемоги на парламентських виборах проросійської євроскептичної «Партії свободи» у країні може виникнути проблема з формуванням уряду.

Як пише Reuters, попри 29% отриманих голосів, ультраправі опинилися в ізоляції, адже інші політсили відмовляються вести перемовини щодо формування коаліції. Не має партія і підтримки з боку президента Австрії Александра Ван дер Беллена.

80-річний політик раніше неодноразово критикував Герберта Кікля та його соратників за відмову засудити російське вторгнення в Україну та протидію санкціям проти Кремля. У зверненні до нації президент закликав поважати «стовпи ліберальної демократії: верховенство закону, права меншин, незалежні ЗМІ та членство у Євросоюзі».

У відповідь на вимогу Кікля доручити йому формування уряду згідно з нібито «усталеною традицією», Ван дер Беллен заявив, що не має такого конституційного обов’язку і натякнув, що не допустить, щоб лідер ультраправих став канцлером.

«Партія свободи» була заснована в 1950-х колишнім офіцером СС і слугувала, зокрема, політичним прикриттям для колишніх нацистів. Зараз вона виступає за закриття кордонів для мігрантів та виселення тих, кого вважає іноземцями.«Австрійська партія свободи» входила до декількох коаліційних урядів. У 2019 році вона втратила владу після того, як тодішній лідер політсили просив у «родички» російського олігарха гроші в обмін на державні контракти. За рекомендацією цієї партії в 2017 році міністром з закордонних справ стала Карін Кнайсель, яка танцювала з російським лідером володимиром путіним на своєму весіллі. Тепер вона увійшла до ради директорів «Роснафти».

Торік депутати партії вийшли з зали під час звернення українського президента Володимира Зеленського. У 2019 році Deutsche Welle писала, що з 2007 року представники цієї партії регулярно вітали путінську партію «Єдина Росія» з перемогами на виборах і на словах підтримували вторгнення росії до Грузії.

29 вересня в Австрії проходять парламентські вибори, на яких ультраправа Партія свободи (FPÖ) має шанс вперше здобути перемогу.

Раніше ми писали, що у п’ятницю, 27 вересня, українське посольство у Відні отримало повідомлення про можливе мінування будівлі, через що тимчасово припинено консульське обслуговування.

Також нагадаємо, що Відень повністю відмовиться від російського газу. Це станеться вже у наступному 2025 році.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь