путін став найбільшим каталізатором розширення ЄС, – прем’єр Хорватії

Політика

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович вважає, що російський диктатор володимир путін мимоволі став найбільшим каталізатором розширення Європейського Союзу.

Про це він сказав у інтерв’ю Bloomberg TV.

У червні ЄС погодився розпочати переговори з Україною та Молдовою про членство, лідери ЄС погодилися розпочати переговори з Боснією і Герцеговиною, таким чином прагнучи наблизити розділену країну до Євросоюзу і протистояти зростаючому російському впливу на Балканах.

“За останні два з половиною роки ми стали свідками стратегічного зсуву в тому, що європейські столиці стали більш відкритими до розширення”, – сказав Андрей Пленкович.

“Я вважаю, що володимир путін був найбільшим промоутером розширення”, – додав він.Крім того, ще п’ять країн на Західних Балканах перебувають на різних етапах процесу вступу до ЄС.

“У наступні п’ять років, особливо в період дії мандату нової Єврокомісії, буде цікаво спостерігати за тим, як кожна з них буде досягати прогресу і відповідати критеріям. Ми завжди готові підтримати прогрес наших сусідів”, – сказав Пленкович.

Шлях Албанії до ЄС буде відокремлений від шляху Північної Македонії, а перші блоки переговорів офіційно відкриють 15 жовтня.

Нагадаємо, що албанські депутати у липні цього року одноголосно підтримали пропозицію, яка закликає Грецію скасувати закон 84-річної давнини про оголошення стану війни з Албанією.

Що інавгурація нової президентки Північної Македонії Гордани Силяновської Давкової відзначилась скандалом.

Рішення державного і політичного керівництва Північної Македонії не використовувати «конституційну назву країни в публічних виступах всередині країни» є «грубим порушенням» Преспанської угоди.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь