Рецепт на вихідні: на Новий Рік важливо насолодитися, а не наїстися
Усе тепер стало на своїх місця. Спочатку святкували народження Ісуса Христа, а тепер — 2025-й рік від Різдва. Така традиція в більшості цивілізованого світу. В нинішніх умовах — не до розкішних столів, однак відзначити завершення минулого року й початок нового все ж хочеться.
Симфонія смаків і барв салатів
Люди старшого покоління мимоволі згадають традиційне новорічне “Олів’є”, щоправда, в спрощеній совковій інтерпретації, без м’яса перепілок, рябчиків, каперсів і маслин, як то придумав славнозвісний французький кухар Люсьєн Олів’є.
Молодь же трошки поіронізує зі старших та візьметься за сучасні салати. Приміром, уже геть вишуканий та модний, із м’яса равликів. Його продають у консервованому вигляді. На доповнення — помідори черрі, листя руколи чи мінізелені, сир на зразок Моцарели, заправка з оливкової олії, яблучного оцту і спецій.
Утім, “Грецький” салат так само підійде, бо його рецепт трохи схожий. Варто запастися ще свіжими огірками, жовтим або зеленим болгарським перцем, солодкою ріпчастою цибулею, сиром Фета. Заправку робимо із подрібненого часнику, соку лимона, солі, перцю, прованських трав та оливкової олії.
Салат “Мімоза” теж пасує до новорічного столу, хоч його назва та й прикраса тертим вареним жовтком нагадують про весну. Втім, колись Новий Рік і святкували 1 березня. До слова, на праукраїнських землях діяв 13-місячний календар, який збігався з фазами місяця.
Отож пошарово викладаємо на плоску тарілку подрібнені рибні консерви у власному соку, нарізану дрібними кубиками варену картоплю, червоний буряк чи моркву, білки яєць, сиру цибулю, натертий твердий сир. Перемазуємо кожен шар приготовленим власноруч майонезом або ж придбаним, високої жирності. Зверху натираємо жовток, прикрашаємо дрібно нарізаним зеленим кропом і картопляними чипсами. Даємо настоятися.
Утім, навіть квашену капусту можна подати оригінально, якщо доповнити її родзинками, порізаними на смужки вареними сушеницями та зеленню.
Смакуватиме й червоний перець у міксі із вареною морквою, сливами та сметаною.
Вишукані “м’ясні” тарілки
Асортимент м’ясо-ковбасних виробів у торговій мережі нині вражає. Та що цікаво: буває, що до таких нарізок на святковому столі щось і руки не тягнуться.
А от приготовлені вдома м’ясні запіканки зазвичай смакують більше. Попередньо мариновані великі шматки, та ще й нашпиговані зубчиками часнику, можна запекти в кондитерському рукаві або ж просто у застеленій пергаментом формі. В цьому випадку варто зверху прикрити ще фольгою і зняти її десь за 10 хв до завершення процесу. Тривалість процесу залежить від величини шматків м’яса. Перевірити готовність можна дерев’яною шпажкою.
Якщо ж геть немає часу на приготування таких смаколиків, то можна просто зварити разом із борщем нарізку м’яса на гуляш, вийняти його, охолодити й нарізати на порції. Характерний буряковий колір додасть такій нарізці привабливості.
На холодні закуски ще подаємо твердий сир в асортименті, “рибні” тарілки, різні канапки.
Як же без гарячого?
Насолодившись холодними закусками, беремося за гарячі страви. Кожна господиня має свої рецепти. Та картопляні деруни ніколи не проїдаються. Їх можна подати з грибною підливою, запекти в горщиках разом із твердим сиром, полити сметанною заправкою тощо.
Прикрасять новорічний стіл і різні запіканки. Навіть зі звичайної капусти, до якої для колориту додали заморожених ягід. Виходить так барвисто, що подібно навіть на десерт.
Десерт квітчає стіл
Залишився мак після куті? Сухарі з булки чи калача? Подрібніть, додайте цукор, будь-які заморожені ягоди, сметану чи олію, розпушувач та ванілін, збиті на піну яйця, і випікайте швидкий десерт-запіканку.
Ще швидше вийде, якщо придбати вафельні коржі та перекласти їх власноруч приготовленим або придбаним заздалегідь кремом.
Для оригінальності новорічного десерту звичайні здобні коржі випікаємо із додаванням харчових барвників.
А можна й зовсім спростити собі роботу. Подрібнене печиво або сухарі кубиками перемішуємо із консервованою вишнею в глибокій керамічній посудині. Можна для колориту додати ще кубики кольорового желе. Заливаємо збитою із цукром сметаною та розведеним желатином. Після застигання готовий десерт легко вийняти з форми та порізати на порції.
Подібно можна скласти торт із готових коржів типу “наполеон”. Змащуємо їх сметанним кремом із розведеним желатином. Втоплюємо консервовані вишні чи навіть консервований гарбуз. Зверху глазуруємо розтопленим шоколадом або прикрашаємо вафельною крихтою чи кокосовою стружкою.
Варто спробувати приготувати і яблука “в шубі”. Тобто помиті плоди занурюємо в розтоплену карамель, варене згущене молоко або шоколадну глазур та обкачуємо в кунжуті, подрібнених горіхах, какао з цукром-пудрою тощо. Такі фрукти після нарізання стануть гарною й оригінальною окрасою столу.
Напої для настрою
Чимало мешканців Прикарпаття готують заздалегідь фруктово-ягідну настоянку з усіх дарів садів. Для цього бутель наповнюють найпершими плодами, пересипають цукром і в процесі додають інші: й так від початку літа до глибокої осені.
Садівники та виноградарі запаслися власними алкогольними напоями до свят. Приміром, на Новий Рік зазвичай дозрівають сухі молоді вина.
Якщо ж не маєте такого досвіду, то, звісно, купуєте в крамницях. Асортимент спиртних та безалкогольних напоїв надзвичайно великий. Безсумнівно, лідером стають ігристі вина на зразок Шампанського.
Можна подавати й міцні напої, зокрема лікери, коньячні вироби, але в усьому треба мати міру. Адже головне правило новорічного застілля: насолоджуватися родинним спілкуванням, добірним товариством. Звісно, смакувати вишукані страви та дегустувати напої.
Але організувати весь процес так, щоб післясмак у перший день нового був приємним і нагадував про добре проведене свято. Тим паче, що 1 січня є звичайним робочим днем, в умовах воєнного стану.
Людмила Стражник. Фото авторки
Читайте також: