РФ створила тисячі безпілотників “Гарпія”, здатних летіти на 1500 км: схожі на “Шахеди

Війна

РФ створила тисячі безпілотників “Гарпія”, здатних летіти на 1500 км: схожі на “Шахеди

Новий безпілотник російського виробництва має китайські двигуни та запчастини

Минулого року Росія почала виробництво нового ударного безпілотника великої дальності. І вже встигла виготовити кілька тисяч екземплярів. Про це повідомляє інформагентство Reuters.

РФ виготовила 2500 ударних безпілотників високої дальності

Агентство з посиланням на дані двох джерел з європейської розвідки повідомляє, що Росія минулого року почала виробництво нового ударного безпілотника великої дальності під назвою “Гарпія-А1” з китайськими двигунами та частинами.

Розвіддані, які включали контракт на виробництво нового безпілотника, листування компанії щодо виробничого процесу та фінансові документи, вказували на те, що ІЕМЗ “Купол”, дочірнє підприємство російського державного виробника зброї “Алмаз-Антей”, виготовив понад 2500 “Гарпій” з липня 2023 року до липня 2024.

Про існування нового російського безпілотника з китайською технологією раніше не повідомлялося.

Два джерела в розвідці заявили, що росіяни використовували “Гарпію” проти військових і цивільних цілей в Україні, завдаючи шкоди критичній інфраструктурі. жертвами нового російського дрона були цивільні і військові українці.

Джерела попросили не називати ні їх, ні їхнє агентство через конфіденційність інформації. Вони також попросили не розголошувати деякі деталі документів, наприклад дати.

Семюель Бендетт, старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки, вашингтонського мозкового центру, сказав Reuters, що тепер РФ більше не залежатиме від іранських розробок безпілотників дальнього радіуса дії.

“Росія тепер може більше покладатися на внутрішні розробки, а також, очевидно, на Китай, оскільки обидві сторони у цій війні залежать від багатьох китайських компонентів для виробництва безпілотників”, — сказав він.

Міністерство закордонних справ Китаю повідомило Reuters, що Пекін суворо контролює експорт предметів потенційного військового застосування, включаючи безпілотники.

“Що стосується української кризи, Китай завжди був відданий сприянню мирним переговорам і політичному врегулюванню”, — йдеться в заяві. При цьому у ній додали, що не існує міжнародних обмежень на торгівлю Китаю з Росією.

Що відомо про новий дрон?

Garpiya “дуже нагадує Shahed”, але він має кілька відмінних особливостей, включаючи унікальне кільце, що кріпиться болтами, і двигуни Limbach L-550 E, йдеться в заяві європейського агентства Reuters. Двигун, який спочатку був розроблений і виготовлений німецькою компанією, тепер виробляється в Китаї місцевою фірмою Xiamen Limbach.

“Гарпія” має злітну вагу менш як 300 кілограмів і максимальну дальність польоту 1500 кілометрів, йдеться в контракті на виробництво між “Куполом” і російським міністерством оборони. Ці характеристики схожі з іранськими безпілотниками “Шахед-136”, які Москва активно використовує в Україні.

Джерела в розвідці заявили, що для виробництва безпілотників використовується колишній цементний завод, розташований в Іжевську, Удмуртська Республіка, на заході Росії, який був придбаний “Куполом” у 2020 році.

Корпоративні документи, датовані другим кварталом 2023 року, показали, що постачальник ТСК “Вектор” закуповував у китайських компаній запчастини для складання на заводі “Купол”.

ВЦІЛІВ ЛИШЕ “ХВІСТ”: У РФ ШКОЛЯРІ СПАЛИЛИ ВЕРТОЛІТ МІ-8, ЇМ ПООБІЦЯЛИ 5 МІЛЬЙОНІВ
На аеродромі РФ у Ноябрську згорів вертоліт Мі-8, вартістю майже 300 млн руб, стверджують журналісти. Підпал вчинили двоє неповнолітніх, яким нібито пообіцяли за це 5 млн руб

Кpaщe cядьтe.. Вcix МAXOМ – Мacштaбнa лikвgaцiя!! ЗCУ вдaлocя!! Цe poзгpoм…
ГУP paзօм з пíдпíллям օpгaнíзyвaли вибyx бíля KПП pօcгвapдíї y Єкaтepинбypзí. Bօpօг зaзнaв втpaт в живíй cилí тa тexнíцí

13 веpесня. Яке cьогодні cвято. Що cуворо забоpонено pобити в пеpшій полoвині дня на пеpедодні Вoздвиження
Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 13 вересня за новим і старим стилем, що можна і не можна робити, у кого іменини.

Залишити відповідь