рф своїми ударами може спровокувати надзвичайну ситуацію українських на АЕС – Bloomberg

Політика

Подальші російські удари по енергомережі України можуть загрожувати надзвичайною ситуацією на одній із трьох діючих атомних електростанцій, які ще контролюються Києвом.

Про це повідомило агентство Bloomberg, посилаючись на інтерв’ю з міністром енергетики України Германом Галущенком.

Він зазначив, що в Україні є тисячі електропідстанцій, але десять ключових вузлів, що забезпечують атомні електростанції, перебувають під особливим ризиком. Їхнє знищення може призвести до масштабного відключення електроенергії та потенційної радіаційної небезпеки.

Галущенко зазначив, що російські удари дедалі ближче наближають ядерні ризики до кордонів України з Європейським Союзом.

Електропідстанції забезпечують стабільність електропостачання, регулюючи передачу високовольтної електроенергії. Ядерні станції потребують постійного електропостачання для підтримки систем безпеки. Відсутність електроенергії може призвести до перегріву пального в активній зоні реактора, що загрожує небезпечним викидом радіації.Підкреслюючи ці ризики, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) нещодавно розширило свою місію в Україні, включивши моніторинг електропідстанцій. Зазвичай інспектори МАГАТЕ займаються обліком ядерних матеріалів, а не контролем національних енергомереж.

Раніше ми писали, що Володимир Кудрицький, колишній голова НЕК Укренерго, повідомив, що Україна замовила більше трансформаторів, ніж загальна потужність споживання Польщі.

Також нагадаємо, що в Україні призупинили проєкт будівництва третього рівня захисту енергетичних об’єктів через відсутність фінансування.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь