рф збирається передати єменським терористам потужні протикорабельні ракети – Reuters

Політика, Світ

Іран виступив посередником у секретних переговорах між росією та єменськими хуситами про передачу протикорабельних ракет цьому угрупованню. Наразі хусити обстрілюють торгові судна у Червоному морі.

Про це повідомляє Reuters.

Сім джерел повідомили, що росія поки не ухвалила рішення про передачу ракет «Яхонт» (також відомих як П-800 «Онікс»), які, за словами експертів, дозволять угрупованню бойовиків більш точно вражати комерційні судна в Червоному морі та збільшать загрозу для тих, хто захищає їх військових кораблів США та Європи.

The Wall Street Journal повідомив у липні, що росія розглядає можливість відправлення ракет. Про посередницьку роль Ірану раніше не повідомлялося.

Два регіональні чиновники, поінформовані про переговори, повідомили, що хусити та росіяни зустрічалися в Тегерані принаймні двічі цього року і що переговори про постачання десятків ракет, що мають дальність польоту близько 300 км, тривають, а нові зустрічі в Тегерані очікуються найближчими тижнями.Раніше росія постачала ракети «Яхонт» організації «Хезболла», що підтримується Іраном.

Одне з джерел повідомило, що переговори почалися за президента Ірану Ібрагіма Раїсі, який загинув у травні в результаті краху гелікоптера.

«росія веде переговори з хуситами про передачу надзвукових протикорабельних ракет «Яхонт», – повідомило джерело у західній розвідці. – Іранці виступають посередниками у переговорах, але не хочуть ставити під ними свій підпис».

росія та Іран розвивають тісніші військові зв’язки на тлі війни росії проти України. Раніше цього місяця Сполучені Штати заявили, що Тегеран передав балістичні ракети Москві для використання проти України.

За словами трьох джерел, однією з причин, через яку Москва озброює хуситів, є ймовірність того, що західні держави можуть дозволити Україні використовувати свою зброю для завдання ударів по території росії.

Високопоставлений американський чиновник заявив, що переговори росії та хуситів «судячи з усього, пов’язані з нашою позицією щодо України і тим, що ми готові чи не готові зробити» щодо прохань Києва зняти обмеження на використання далекобійної зброї, що поставляється США, для завдання ударів по цілям у глибині території росії.

23 вересня Армія оборони Ізраїлю розпочала наступальну операцію з метою знищити бойову інфраструктуру угруповання «Хезболла» в Лівані.

Начальник штабу Армії оборони Ізраїлю генерал-лейтенант Герці Галеві вже оголосив, що наступальна операція проти Хезболли в Лівані отримала назву «Північні стріли».

Раніше ми писали, що глава Міністерства закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс заявив, що Литва підтримує всі європейські санкції проти Ірану через його постачання ракет росії.

Нагадаємо, що  Іран передав росії балістичні ракети, що може прискорити рішення партнерів України щодо дозволу ЗСУ завдавати удари в глибину території росії.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив постачання балістичних ракет іранського виробництва до росії та оголосив про наміри Європейського Союзу запровадити нові санкції проти тих, хто причетний до цього процесу.

Раніше ми писали, що Іран висловив протест послам європейських країн після заяв про засудження передачі балістичних ракет росії.

Також нагадаємо, що Іран передав росії балістичні ракети, що може прискорити рішення партнерів України щодо дозволу ЗСУ завдавати удари в глибину території росії.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь