Російська розвідка роками читала пошту грузинських органів влади, – Bloomberg

Політика, Світ

Російська ФСБ і військова розвідка ГРУ протягом років здійснювали збір внутрішньої інформації про грузинський уряд і великі компанії країни завдяки масштабній кампанії кібершпигунства.

Про це йдеться в публікації Bloomberg, яка ґрунтується на розвідувальних документах і джерелах серед посадовців Заходу.

За інформацією Bloomberg, Головне управління Генерального штабу Збройних сил росії, відоме також як ГРУ, і Федеральна служба безпеки рф щонайменше у 2017-2020 роках отримали доступ до внутрішніх систем низки державних установ і великих компаній.

У матеріалі стверджується, перед парламентськими виборами 2020 року ГРУ зламало Центральну виборчу комісію Грузії, кілька великих грузинських ЗМІ, зокрема найпопулярніші телеканали країни Imedi та Maestro, а також кілька ІТ-систем грузинської національної залізничної компанії.

А хакери, пов’язані з ФСБ, здійснювали таємну операцію в Міністерстві закордонних справ Грузії, аби отримати доступ до електронної пошти грузинських високопосадовців і збирати дані, які зберігаються в посольствах Грузії по всьому світу, додає Bloomberg.Ці хакери, за інформацією джерел агентства, належать до російського угруповання, відомого як Turla. З квітня 2020 року по січень 2021 року вони намагались отримати доступ до даних семи грузинських посадовців, зокрема нинішнього заступника глави МЗС Грузії та грузинських послів Грузії в США та ЄС.

Хакерські дії рф зачепили і приватні компанії, йдеться в матеріалі. Наприкінці 2019 – на початку 2020-го російські хакери зламали електронну пошту співробітників тбіліської компанії з розподілу електроенергії Telasi.

Інше хакерське угруповання отримало доступ до іншох енергопостачальної компанії Грузії та могло б за потреби вимкнути електричні підстанції і відключити електроенергію в деяких регіонах країни, пише Bloomberg. Матеріали, з якими ознайомилось видання, покладають відповідальність за кібератаку на ГРУ.

рф так само змогла скористатись вразливостями в мережі Батумського нафтового терміналу та ще двох нафтопереробних заводів, отримала доступ до листування працівників Національного банку Грузії у 2019-2020 роках, проникла в систему телекомунікаційного оператора Skytel тощо, йдеться в матеріалі.

Співрозмовники Bloomberg стверджують, що Захід інформував Грузію про деякі російські хакерські атаки, але невідомо, чи вжила вона якихось заходів у відповідь.

Раніше повідомлялося, що сайт іспанської компанії Santa Barbara Systems зазнав кібератаки з боку проросійського хакерського угруповання NoName. Підприємство займається ремонтом танків Leopard перед їх доставкою в Україну.

У Швейцарії заявили про DDOS-атаки на інтернет-інфраструктури в Telegram. Відповідальність за це вже взяла російська хакерська група Noname.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь