Росіяни запустили фейк про вербування до лав ЗСУ психічно нестабільних іноземців

Політика, Світ

Російські пропагандисти пишуть, що «ЗСУ вербує нестабільних та небезпечних людей» і «підтримка України — це для психів».

Стверджуючи це, росіяни посилаються на статтю The Washington Post. У цьому контексті йдеться про 58-річного американця, який скоїв замах на життя кандидата на пост президента США Дональда Трампа. Як виявилося, Раян Раут певний час був прихильником України, намагався долучитися до Інтернаціонального легіону та навіть запустити власне виробництво дронів. Проте вже через кілька місяців він розчарувався у волонтерстві, повернувся до США й написав книгу «Війна, в якій неможливо перемогти». У ній Раут звинуватив Україну в розкраданні міжнародної допомоги, а також ескалації війни.

Насправді пропагандисти зманіпулювали матеріалом, що вийшов на сайті The Washington Post, повідомляє StopFake. Його назва: «OPINION: Ukraine has been a magnet for unstable characters like Ryan Routh» («ОПІНІЯ: Україна стала магнітом для нестабільних осіб на кшталт Раяна Раута»). Тобто це ― колонка, і її автором є Малкольм Нанс, колишній американський військовий, який у березні 2022 року долучився до лав Інтернаціонального легіону ЗСУ. Чоловік пише, що в перші місяці війни до України приїхало чимало іноземних «волонтерів», які не надавали жодної реальної допомоги, а подекуди й шкодили ЗСУ.

Автор пояснює це тим, що на відміну від інших зон активних бойових дій — на кшталт Іраку та Афганістану — в Україні продовжується звичайне життя, працюють кафе та заклади. Відповідно, недобросовісні іноземці комфортно почуваються в країні, імітуючи волонтерську діяльність. Інколи це бувають люди з підозрілим чи навіть кримінальним минулим.

Малкольм Нанс зізнається, що в Інтернаціональному легіоні, попри скрупульозні перевірки, виявили американця, який перебував у розшуку за звинуваченням у подвійному вбивстві, та австралійського фінансового шахрая. Однак в обох випадках цих осіб негайно звільнили та відправили додому. Тобто, не йдеться про жодне умисне вербування «небезпечних і психічно неврівноважених людей», а навпаки, ЗСУ намагаються не допускати таких інцидентів.Водночас Раян Раут, якого звинувачують у замаху на Дональда Трампа, приїхав в Україну з реальною метою допомогти, однак не мав жодних компетентностей. Чоловік намагався самостійно рекрутувати іноземців у Інтернаціональний легіон (на що не мав права), а також хотів відкрити власне виробництво дронів.

Малкольм Нанс продовжує підтримувати Україну, засуджувати російську агресію та керувати благодійним фондом, що посилює діяльність Інтернаціонального легіону в складі ЗСУ. Військовий переконаний у перемозі України за умови надання союзниками усієї необхідної зброї, а також вважає, що після війни українські військові тренуватимуть західних колег.

Крім того, російські пропагандисти розповсюджують чергову неправдиву інформацію про нібито «анонсування» Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України відсторонення президента Володимира Зеленського від влади.

Нагадаємо, раніше керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов 25 лютого заявив, що рф планувала запустити наймасштабнішу ІПСО, яка повинна була призвести до нового державного перевороту в Україні «Майдан-3».

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь