Румунія передасть Україні систему Patriot: уряд схвалив законопроєкт

Політика, Світ

У понеділок, 2 вересня, уряд Румунії схвалив законопроєкт, щоб дозволити безоплатну передачу Україні системи протиповітряної оборони Patriot. Документ вже направили на розгляд парламенту.

Про це повідомляє Reuters.

Бухарест заявив, що передасть Україні один із двох своїх діючих Patriot у червні. Це можливо за умови, що союзники замінять його на аналогічну систему протиповітряної оборони.

«Румунський» Patriot є частиною поставки п’яти таких систем та інших стратегічних засобів протиповітряної оборони, які пообіцяли надати Україні країни НАТО.

«Після того, як парламент ухвалить закон, уряд зможе затвердити рішення, яке зробить цю допомогу реальною», – сказав речник уряду Румунії Міхай Константін.У 2017 році Румунія підписала зі США угоду про купівлю семи систем Patriot, сума угоди становила 4 мільярди доларів. Першу партію доставили у 2020 році, загалом Румунія отримала чотири системи, дві з яких вже експлуатуються.

Румунія, яка є членом НАТО з 2004 року, має 650-кілометровий кордон з Україною, уламки російських безпілотників неодноразово падали на її територію, оскільки рф атакує українські порти на річці Дунай.

Нещодавно Державний департамент США ухвалив рішення про можливий продаж уряду Нідерландів нових і модернізованих пускових установок Patriot M903 та супутнього обладнання орієнтовною вартістю 224 мільйони доларів.

Нідерланди не розкривають термін передачі в Україну зенітно-ракетного комплексу Patriot, щоб не давати зайвої інформації росії, заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь