Сапери очистили від мін понад 200 гектарів сільгоспземель, – Шмигаль

Політика

За вісім місяців 2024 року сапери обстежили понад 200 тисяч гектарів родючих земель. Їх очистили від мін та передали аграріям.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

«Тисячі саперів з Державної служби надзвичайних ситуацій та Державної спеціальної служби транспорту щоденно працюють, обстежують та розміновують наші землі. Однак масштаб роботи настільки великий, що нам потрібні додаткові інструменти. Тому створюємо ринок гуманітарного розмінування та залучаємо приватних операторів протимінної діяльності», – зазначив він.

Наразі особливо багато уваги приділяється розмінуванню аграрних земель, зазначив очільник уряду.

«Нашим аграріям, які працюють на деокупованих територіях, повністю компенсуємо витрати на гуманітарне розмінування. У держбюджеті на цю програму передбачено 3 млрд грн», – підкреслив Шмигаль.Від початку року сапери обстежили понад 200 тисяч гектарів родючих земель, очистили від мін та передали аграріям, аби вони могли знову сіяти та збирати врожай.

Топ-3 регіони з розмінування від початку року: Херсонщина, Харківщина та Миколаївщина, сказав Шмигаль.

«Використовуємо найсучаснішу техніку, дрони, роботизовані системи. Важливо, що з’являється все більше нової техніки для розмінування від українських виробників. У межах політики «Зроблено в Україні» держава буде підтримувати такі виробництва», – запевнив прем’єр.

Наразі необхідно збільшувати кількість саперів, для чого держава відкриває спеціальний навчальний центр.

«Роботи ще дуже багато, але завдяки підтримці наших партнерів з усього світу ми очистимо Україну від російського мінного сміття», – резюмував глава уряду.

Уряд передбачив у бюджеті 3 мільярди гривень на програму компенсацій за розмінування, і збільшив з 80% до 100% розмір компенсації для агровиробників, які замовлять очищення своєї землі в операторів протимінної діяльності.

Раніше ми писали, що влада Японії ухвалила рішення передати чотири машини для розмінування для Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Також нагадаємо, що сертифіковані оператори з розмінування можуть забронювати від мобілізації 100% саперів. Кабінет міністрів підтримав відповідну ініціативу.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь