СБУ повідомила про підозру екс-старості Чонгару, яка пішла на співпрацю з ворогом та погодилася стати головою окупованого села

Війна



Слідчі Тернопільського управління СБУ зібрали доказову базу щодо чергової колаборантки з Херсонщини, яка добровільно пішла на співпрацю з ворогом та погодилася стати головою захопленого росіянами села Чонгар.

До російської окупації зрадниця перебувала на посаді старости цього ж села.

Встановлено, що після початку повномасштабного вторгнення росіян та захоплення Чонгару чиновниця обійняла посаду окупаційного сільського голови, а у листопаді 2023 року загарбники призначили її т.зв. «начальником» відділу Чонгарського територіального управління окупаційної адміністрації Херсонської області.



З березня 2022 року колаборантка виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції у незаконних органах влади, а також контролює виконання місцевими жителями рішень і законів окупантів.

Перебуваючи на керівних посадах, вона забезпечувала діяльність окупаційної адміністрації, організовувала та брала безпосередню участь у агітаційних та пропагандистських заходах загарбників, розселяла у будинки жителів села російських військових, а також схиляла місцевих мешканців до співпраці з ворогом.

Зокрема, у вересні 2022 року  зрадниця сприяла організації фейкового референдуму про приєднання Херсонської області до складу російської федерації, а у грудні 2023 року вона проводила  збір підписів односельців за висунення кандидатури путіна на посаду президента рф.

Також колаборантка забезпечувала проведення первинного військового обліку у російських військкоматах чоловіків з числа жителів Чонгару та сусідніх сіл.

У межах кримінального провадження слідчі СБУ кваліфікували дії фігурантки за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України та заочно повідомили зловмисниці про підозру. Їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Викриття та документування протиправної діяльності підозрюваної  здійснювали співробітники Тернопільського управління СБУ за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.

Сектор взаємодії зі ЗМІ та громадськістю

УСБУ в Тернопільській області

Схожі публікації

Залишити відповідь