СБУ викрила ще двох колаборанток, які проводили фейкові референдуми

Політика

Правоохоронці викрили двох колаборанток, які у 2022 році почали співпрацювати з рф у Харківській та Херсонській областях.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Обидві зловмисниці займалися підготовкою російських псевдореферендумів щодо «приєднання» східного та південного регіонів України до складу росії. Однією із фігуранток виявилася колишня продавчиня з правобережжя Херсонщини.

«Після захоплення Бериславського району жінка влаштувалася до окупаційного «виборчкому», який рашисти обладнали на території громади. Там вона займалася «бюлетенями» і у супроводі військових рф обходила двори, де збирала «голоси»», – повідомили в СБУ.

У разі відмови поставити підпис на підтримку Кремля жінка погрожувала переслідуванням з боку окупантів.Після звільнення правобережжя регіону кжінка втекла на Хмельниччину, де переховувалася від правосуддя під виглядом переселенки. Співробітники СБУ розшукали її та повідомили про підозру. Наразі затримана перебуває під вартою, їй загрожує до 10 років в’язниці.

Ще одна фігурантка виявилася секретаркою старости однієї із сільрад Куп’янського району Харківської області. Під час тимчасової окупації громади жінка влаштувалася до місцевої окупаційної адміністрації рф, де збирала паспортні дані односельчан, щоб потім використати їх для проведення фейкового плебісциту на захопленій частині регіону.

Після деокупації селища жінка намагалася «залягти на дно», але правоохоронці встановили її місцезнаходження та повідомили про підозру у колабораційній діяльності.

Раніше на Буковині засудили так звану керуючу справами так званої «адміністрації міста Єнакієве». Жінка отримала покарання у вигляді 15 років ув’язнення, вона перебуває у розшуку.

Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області Наталії Шарко. Причиною стало вчинення істотного дисциплінарного проступку.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь