Сербія працюватиме зі США для заміни російських нафти та газу

Політика, Світ

Представники США та Сербії підписали угоду про стратегічне партнерство в галузі енергетики. Документ відкриває нові можливості для інвестицій американських компаній у сербський енергетичний сектор.

Про це інформує Держдепартамент.

Особливу увагу планується приділити розвитку зеленої енергетики. Це дозволить Сербії диверсифікувати енергетичні ресурси, збільшити електрогенерацію та підтримати зростання економіки країни, пояснив заступник держсекретаря США Хосе Фернандес.

Водночас Сербія продовжує користуватися перевагами дешевих енергоресурсів з росії попри новий курс на партнерство із Заходом. Газпром постачає газ за найнижчою ціною в Європі, і це допомагає країні стабілізувати сербську економіку.

На додачу, Сербія домовилася з Газпромом про збільшення обсягів постачань газу з 6 до 11 млн кубометрів на добу на зимовий період.Контракт на постачання російського газу дбуде діяти до березня 2025 року, а обидві сторони вже обговорюють його можливе продовження. Зокрема, під час зустрічі на Східному економічному форумі у Владивостоці президент росії володимир путін планував обговорити це питання із заступником прем’єр-міністра Сербії Александаром Вуліним.

Міністр закордонних справ Сербії Марко Джурич, коментуючи підписання угоди у Вашингтоні, наголосив, що це рішення стане важливим кроком для зміцнення стратегічного партнерства з США та довгострокової енергетичної безпеки країни.

Сербія відома своїми дружніми відносинами з росією, а наразі робить перші кроки до зниження своєї енергетичної залежності від Москви через розширення співпраці з США.

Хоча президент Сербії Олександр Вучич прагне зберігати теплі відносини з росією, Белград дедалі більше орієнтується на західних партнерів, а важливим сигналом стало нещодавнє рішення Сербії придбати французькі винищувачі та відмова від російських аналогів.

Раніше керівництво Євросоюзу попередило Сербію про те, що підтримка зв’язків із росією під час повномасштабного вторгнення в Україну несумісна з цінностями європейського блоку і процесом вступу до ЄС.

Раніше президент Сербії Александар Вучич заявляв, що йому відомо про те, що сербські боєприпаси потрапляють в Україну через посередників, і що він не планує це зупиняти. До цього він запевняв, що сербські оборонні компанії у контрактах забороняють іншим країнам реекспорт зброї та боєприпасів до України та рф.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь