Сергій Гнезділов готовий повернутися на службу, якщо уряд встановить її чіткі терміни. Або планує голодування

Війна

Сергій Гнезділов готовий повернутися на службу, якщо уряд встановить її чіткі терміни. Або планує голодування

Військовослужбовець 56 бригади Сергій Гнезділов у залі суду заявив, що готовий повернутися на військову службу, якщо Міноборони подасть законодавчу ініціативу про встановлення чітких термінів служби

Вони обіцяли зробити це 8 місяців тому — і не зробили. Чіткі терміни служби. Я за те, щоб нарешті у нашій країні відповідальність була не тільки для військових, які пішли у СЗЧ, але й для верховного головнокомандувача, що обіцяв це (чіткі терміни служби — ред.) військовим. А ще для міністра оборони, який також обіцяв. Я хочу, щоб нарешті нас почули», — сказав Гнезділов.

Він додав, що не хоче, аби його повернення до війська трактували як «слабкість».

«Я все ж таки чекаю, коли буде відповідна ініціатива від наших керманичів. Якщо її не буде, крім того, що я боротимуся за свою свободу, я застосовуватиму інші методи впливу. Як-от голодування та інше. Якщо наша країна дожилася до того, що тюрми заповнені військовими і їх не хочуть чути, тоді нам треба боротися навіть ціною власного життя», — сказав Гнезділов.

Що передувало?

Сергій Гнезділов оголосив, що самовільно залишив частину, аби привернути увагу до відсутності встановлених термінів служби у війську й того, що за Конституцією громадяни України мають обовʼязок захищати державу.

На думку Сергія, нині державна політика в питанні демобілізації відсутня: «Складається враження, що це війна лише тих, хто колись на неї прийшов».

Він переконаний, що питання перепочинку піхоти та встановлення чітких термінів служби на фронті — «питання національної безпеки». Гнезділов каже, що своїм учинком хоче донести до влади та суспільства «необхідність розмови» та розвʼязання цієї проблеми.

Після цього інциденту в 56 бригаді почали службове розслідування, а правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 408 Кримінального кодексу України — дезертирство. В умовах воєнного стану за це передбачено покарання у вигляді ув’язнення на строк від 5 до 12 років.

Військовий адвокат Роман Ліхачов пояснив у коментарі, що самовільне залишення частини — це випадок, коли людина пішла з конкретної військової частини і просто не хоче до неї повертатися, але водночас не проти служити.

А у Гнезділова, як випливає з його заяв, «умисел нібито спрямований на те, що він не хоче служити взагалі». Тому справу кваліфікували як дезертирство. Якщо Гнезділов повернеться у військову частину, справу щодо нього можуть закрити, вважає адвокат.

Нагадаємо, Сергій Гнезділов пішов добровольцем до лав Збройних сил України за контрактом у 2019 році, брав участь у боях на сході України. Після оголошення про СЗЧ військовий розповів, що в його підрозділі фактично немає людей: «У підпорядкуванні мого командира я і ще двоє людей. Немає людей, закінчилися. Коли була востаннє ротація 56 бригади? Ніхто не знає на це відповіді, бо її не було».

У Рівному викрито масштабну схему ухилення від мобілізації: серед затриманих посадовці МСЕК
У Рівному викрито групу осіб, які організували масштабну корупційну схему ухилення від мобілізації.

Дoдайте це до каpтоплі – і деpуни будуть пуxкими і xрумкими. Клаcика без боpошна
Авторка українського кулінарного YouTube-блогу “Кулінарні рецепти від Надії” розповіла, як приготувати класичні картопляні деруни без борошна

Богдану спеpшу пoмилково лікували від заcтуди. Те що стaлося далі, шoкувало навіть доcвідчених лікаpів. Фото
Упродовж трьох місяців щовечора дитину лихоманило.

Залишити відповідь