Швеція збільшить оборонні витрати на мільярди євро

Політика, Світ

Уряд Швеції хоче до 2030 року інвестувати в оборону близько 15 мільярдів євро.

Як повідомляє SVT, про це оголосив міністр оборони Пол Йонсон.

Йонсон зазначив, що уряд планує виділити на інвестиції в оборону до 2030 року 174 млрд шведських крон – близько 15 млрд євро. На систему цивільного захисту хочуть виділити 35,5 млрд крон.

«Ми зараз проходимо непрості часи. Потрібно квапитися з розбудовою міцнішої оборони» – сказав він.

Міністр пояснив, що йдеться і про зміну безпекової ситуації після відкритого нападу рф на Україну, і про витрати, пов’язані з повноцінною інтеграцією Швеції у НАТО.План інвестицій передбачає, що у 2028 році Швеція витрачатиме на оборону 2,6% свого ВВП.

Серед іншого, планується збільшити призов до 12 тисяч осіб на рік до 2030-х років та частіше проводити навчання резервістів. Також планується закупівля додаткових боєприпасів, кораблів та засобів ППО. Крім того, зроблять акцент на впровадження в армії безпілотних технологій.

Інвестиції в систему цивільного захисту мають на меті підвищити стійкість країни у разі війни.

Міністр з цивільного захисту Карл-Оскар Болін пояснив, що у цьому контексті хочуть комплексно розглядати шість сфер – комунікації, транспорт, продовольство, енерго– й водопостачання, охорона здоров’я та роботу служб надзвичайних ситуацій.

На його думку, життєздатність усіх цих сфер в Україні під час повномасштабної війни відіграла критично важливу роль для стійкості українського суспільства.

Москва може напасти на Швецію для отримання контролю над Балтійським морем, заявив раніше міністр оборони країни Пол Йонсон.

Раніше ми писали, що шведське агентство надзвичайних ситуацій оновило брошуру на випадок кризи або війни, яка існує з часів Другої світової війни та містить поради про те, що робити в разі ядерної атаки, авіаудару або екстремальних погодних умов.

Також нагадаємо, що шведський уряд представив законопроєкт, згідно з яким країна планує наступного року відправити винищувачі для патрулювання повітряного простору НАТО, військові кораблі і військовослужбовців, які будуть розгорнуті разом з силами Альянсу в Латвії.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь