Швидкий маринад для копчення сала: простий рецепт
Копчене сало – це справжній делікатес, який полюбляють багато українців. Маринад для копчення сала – важливий, бо саме він є основою смачного сала, підчеревини чи м’яса.
Отже, як замаринувати сало для копчення та поради щодо вибору спецій для найкращого смаку та аромату – читайте в матеріалі.
Маринад для копчення сала: рецепт
Спеції для маринаду можна брати до вашого смаку.
Інгредієнти:
- сало чи підчеревина – 1,5 кг
- вода – 1 л
- сіль – 80 г або 20 г на 1 кг сала
- часник – 5-6 зубків
- гірчиця в зернах – 2 ч. л.
- лавровий лист – 10 шт.
- перець чорний мелений – 2 ч. л.
- паприка – 1 ч. л.
- коріандр мелений – 1/2 ч. л.
- чебрець – 1/2 ч. л.
Як приготувати маринад для копчення сала:
- Наріжте сало на шматки, щоб їх було зручно маринувати.
- Почистьте часник і пропустіть його через прес чи натріть на дрібній тертці. Додайте до часнику гірчицю в зернах, чорний перець, паприку, коріандр і чебрець. Перемішайте.
- Натріть сало підготовленою сумішшю спецій з усіх боків. Для більш насиченого аромату вставте лавровий лист між шарами сала.
- Для розсолу в каструлю влийте літр холодної води, додайте сіль і перемішайте, до повного розчинення.
- Викладіть шматки сала у розсіл так, щоб вода повністю їх покривала. Закрийте каструлю кришкою чи обгорніть харчовою плівкою й помістіть у холодильник на 2 доби.
- Дістаньте сало з маринаду, злегка обсушіть та залиште на годину, щоб воно трохи підсохло. Це допоможе йому краще вбирати дим під час копчення.
Як швидко замаринувати сало для копчення
Якщо часу обмаль, можна скористатися експрес-методом. У цьому випадку:
- Збільшіть концентрацію солі – на літр води додайте 150 г.
- Замість класичного маринування залиште сало в розсолі на 12 годин за кімнатної температури, а потім перенесіть у холодильник на ніч.
Скільки часу маринується сало для копчення
- Для гарячого копчення достатньо 2-3 діб у холодильнику.
- Для холодного копчення рекомендується маринувати сало не менше 5-7 днів.
Поради для ідеального копчення сала
- Якість сала. Вибирайте свіже сало з рівномірним шаром жиру та м’яса.
- Просушування. Перед копченням сало має бути повністю сухим – це забезпечить рівномірне проникнення диму.
- Додатковий аромат. Для копчення використовуйте деревину фруктових дерев (вишня, яблуня) – вони додають ніжного солодкуватого аромату.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Спробуйте цей простий рецепт маринаду для копчення сала, і ви отримаєте неймовірно смачний результат. Ароматне та ніжне сало стане прикрасою вашого столу!