Сім країн закликали Ізраїль не заважати агентству ООН, яке допомагає палестинцям

Політика, Світ

Глави МЗС Австралії, Великої Британії, Канади, Німеччини, Республіки Корея, Франції, Японії висловили серйозну стурбованість щодо ізраїльського законопроекту проти Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям.

Про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ, передає Укрінформ.

Міністри висловили серйозну стурбованість щодо закону, який зараз обговорюється в ізраїльському Кнесеті та спрямований на обмеження привілеїв і скасування імунітету Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт на Близькому Сході (БАПОР). Законопроєкт передбачає заборону всіх контактів між ізраїльськими державними установами, офіційними особами та БАПОР, а також будь-яку присутність БАПОР в Ізраїлі.

«БАПОР вжило заходів для розгляду звинувачень у підтримці окремих співробітників терористичних організацій і продемонструвало готовність здійснити внутрішню реформу», – вважають очільники дипломатичних відомств. Одночасно вони закликали БАПОР реформуватися, триматися принципу нейтралітету і виконувати свої завдання в рамках мандату.

Також очільники МЗС 7 країн закликали уряд Ізраїлю дотримуватись його міжнародних зобов’язань, не порушувати імунітет і привілеї БАПОР і не заважати цій структурі виконувати її обов’язок щодо надання цивільному населенню швидкої, безпечної та безперешкодної гуманітарної допомоги в усіх її формах, а також терміново необхідних основних послуг.Водночас голови МЗС ще раз рішуче засудили жорстоку та невиправдану терористичну атаку ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

«БАПОР надає життєво важливу гуманітарну допомогу та базові послуги палестинським біженцям у Газі, Східному Єрусалимі, на Західному березі річки Йордан та в усьому регіоні. Без роботи БАПОР надання такої допомоги та послуг, включаючи освіту, охорону здоров’я та розподіл палива, у Газі та на Західному березі річки Йордан було б суттєво ускладнено, якщо не неможливо, що мало би руйнівні наслідки для і так уже критичної гуманітарної ситуації, яка швидко погіршується», – йдеться у заяві.

Дипломати вважають украй важливим, щоб БАПОР та інші агентства та органи ООН були повністю здатні надавати гуманітарну допомогу та підтримку тим, хто її найбільше потребує, ефективно виконуючи свою місію.

Як повідомлялося, у понеділок Кнессет розглядає закон, яким планує суттєво обмежити агентство ООН в секторі Газа та на західному березі Йордана.

Очікуване схвалення закону слідує за підтвердженням з боку БАПОР, що Мухаммад Абу Аттаві, який керував убивствами і викраденням ізраїльтян поблизу кібуца Реїм 7 жовтня минулого року, працював у агентстві ООН з липня 2022 року і одночасно був ватажком ХАМАСу.

Раніше ми писали, що держсекретар США Ентоні Блінкен 21 жовтня вирушає у турне по країнам Близького Сходу, щоб просувати перемир’я у Газі та припинення бойових дій у Лівані.

Також нагадаємо, що Сполучені Штати вимагають від Ізраїлю впродовж наступного місяця вжити заходів для покращення гуманітарної ситуації у Секторі Газа, інакше на країну чекає обмеження військової допомоги.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь