Служба зайнятості Тернопільщини – ветеранам: консультації, працевлаштування, навчання, підприємництво, компенсації

Життя
Служба зайнятості Тернопільщини – ветеранам: консультації, працевлаштування, навчання, підприємництво, компенсації

Фахівці служби зайнятості Тернопільщини запрошують ветеранів та ветеранок, у тому числі з інвалідністю, які хочуть бути корисними в цивільному житті, мають бажання реалізовувати свої мрії про професійну самореалізацію через працевлаштування чи відкриття власної справи.

Запрошують не лише тих, хто вже знає, чим хоче займатися після служби, а й тих, хто не визначився або взагалі не розуміє, куди рухатися далі в професійній сфері чи загалом в трудовій діяльності.

Послуги у форматі «Єдиного вікна»

Сервіс «Єдине вікно послуг» від Державної служби зайнятості об’єднав більше 400 програм підтримки, які працюють у регіонах України, зокрема й для ветеранів. Послуги можна отримати як онлайн, так і завітавши в найближчий підрозділ служби зайнятості.

Кар’єрний радник розкаже про різноманітні соціальні послуги, кар’єрні та навчальні можливості, що безпосередньо впливають на подальше професійне життя, навчання, працевлаштування, відкриття власної справи, які пропонують служба зайнятості, держава, бізнес, громадські і благодійні організації, фонди, міжнародні партнери тощо.

Так, наприклад, ветерани та ветеранки отримають інформацію про юридичну або психологічну допомогу, про можливості адаптації військового досвіду у цивільне життя, відкриття власної справи, професійне навчання.

Фахівець поспілкується з відвідувачем, врахує його ситуацію та потреби, допоможе скласти індивідуальний план працевлаштування, написати резюме, підібрати вакансії, у тому числі в роботодавців, які адаптують свої умови праці до потреб ветеранів, підготуватися до співбесіди з роботодавцем; поінформує про послуги, які можна отримати в службі зайнятості, та ті, до яких долучать партнерські організації.

Сприяння у працевлаштуванні

Фахівці служби зайнятості забезпечують індивідуальний супровід, здійснюючи підбір роботи з урахуванням особливостей кожного ветерана, у тому числі й з інвалідністю.

У службі зайнятості також можуть запропонувати тимчасову роботу – взяти участь у суспільно-корисних чи громадських роботах.

Шукати роботу можна і самостійно безпосередньо на Єдиному порталі вакансій.

Допомога по безробіттю

Якщо у день звернення для ветерана немає прийнятної вакансії, йому надають статус безробітного та допомогу по безробіттю, яка визначається індивідуально.

На період дії воєнного стану тривалість цієї допомоги – до 90 календарних днів, Максимальна сума допомоги не може перевищувати розміру мінімальної зарплати.

Ваучери на оплату навчання

Якщо ветеран чи ветеранка не зареєстровані в службі як безробітні, мають професійно-технічну чи вищу освіту, – можуть отримати ваучер на навчання за однією із 124 професій та спеціальностей (за затвердженим Мінекономіки переліком) та пройти перепідготовку або здобути наступний освітній рівень. Вартість ваучера – до 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (до 30 тис. 280 грн).

Безоплатне професійне навчання за експериментальним проєктом

Тим учасникам бойових дій, які бажають пройти підвищення кваліфікації або здобути професію, на яку є попит на ринку праці, служба зайнятості пропонує безоплатне навчання, адже має власні сучасні центри професійно-технічної освіти (ЦПТО ДСЗ), які здійснюють підготовку слухачів за 95 робітничими професіями у галузях сільського господарства, будівництва, сфери побуту, енергетики, легкої промисловості та ін., а також за 365 освітніми програмами за напрямками Digital, “Школа фермерства”, “Підприємництво”, “Бізнес-планування”, “Керування БПЛА”.

Підготовка здійснюється у 8-ми ЦПТО ДСЗ у містах: Дніпро, Полтава, Одеса, Львів, Суми, Рівне, Івано-Франківськ, Харків.

Під час навчання: компенсація витрат на проїзд, проживання та медичний огляд, індивідуальний супровід, можливість різних форм навчання або їх поєднання.

Гранти на розвиток свого бізнесу

Служба зайнятості супроводжує дві програми надання грантів, які реалізуються в рамках урядового проєкту єРобота:

«Власна справа» – ви можете отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тисяч гривень. Обов’язковою умовою участі в програмі є створення нових робочих місць, які грантоотримувач має створити протягом 6 місяців з дати отримання коштів.

75 тисяч грн грантових коштів можуть отримати люди, які не є підприємцями, хочуть розпочати власну справу і стати самозайнятою особою без найманих працівників.

Для УБД, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя впроваджена окрема грантова програма для власного підприємництва:

до 250 тисяч гривень – за умови створення 1 робочого місця;

до 500 тисяч гривень може отримати член родини учасника бойових дій за умови створення 2-х робочих місць.

до 1 млн гривень, якщо УБД не менш ніж три роки був зареєстрований як ФОП і створить 4 і більше нових робочих місць.

Подати заявку на отримання гранту за цими програмами можна через портал Дія.

Компенсація роботодавцям за працевлаштування УБД

50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше мінімальної зарплати може отримати роботодавець за працевлаштування учасників бойових дій за направленням центру зайнятості. Загальна тривалість виплати – 6 місяців впродовж року.

До 106,5 тис. грн можуть отримати роботодавці на облаштування робочого місця для людини з інвалідністю І чи ІІ групи.

Професійна реалізація – це те, що допоможе багатьом ветеранам знайти опори і сенси після служби. Ми хочемо, щоб військові бачили, що фахівці служби зайнятості готові надати підтримку, коли їм це буде потрібно.

За детальнішою інформацією зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil) або за тел. 0635765756.

Залишити відповідь