Спочатку збанкрутіли, тепер отримали перевірку від БЕБ: що сталось із фінансовою ФК “Кресто”

Політика

Бюро економічної безпеки України вимагає надати інформацію, що становить банківську таємницю про банківські рахунки ТОВ “ФК Кресто”. Дані мають бути надані в період з 01.01.2021 року по 05.10.2024 року. 

Такий запит БЕБ надіслало всім банкам нашої країни. Подібні випадки, про які писали UA.NEWS, траплялися не один раз. А для того, аби встановити причину цьому, перевіримо ж інформацію щодо цією компанії. 

Почнемо з того, що це за компанія. В жовтні 2021 року на сайті НБУ з’являється новина про реєстрацію трьох колекторських компаній. 

“ТОВ “ФК “КРЕСТО” отримало три ліцензії – на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з фінансового лізингу та на надання послуг з факторингу.”,повідомляє НБУ. 

ТОВ “ФК Кресто”, згідно з даними порталу YouControl, була зареєстрована 17 серпня 2021 року. Проте наразі ж, згідно з порталом Opendatabotз 28.08.2023-го діяльність компанії перебуває в стані припинення та виконується процедура банкруцтва. Основною діяльністю компанії був фінансовий лізинг. Також вона була посередником за договорами по цінних паперах або товарах та займалась іншими видами кредитування. 

ТОВ “ФК Кресто” володіла Ганна Сергіївна Чуб. В сервісі Clarity Project знаходимо інформацію про те, що Ганна Сергіївна володіє також і ТОВ “Кресто Капітал”. Компанія була зареєстрована на 4 дні пізніше ніж попередник. Має статутний капітал в 10 000 грн і здійснює діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту. Ганна Сергіївна заснувала та є кінцевим бенефіціаром компанії. 

Повернемось до “ФК Кресто”. На порталі Opendatabot зазначається, що компанія мала статутний капітал у розмірі 5 150 000 грн. За 2022 рік заробила 94 416 000 грн, з яких чистий прибуток склав 38 000 грн. При тому, що кількість працівників вказана, як два.   

Також за існування компанії відбулись певні зміни. Спочатку керувти ТОВ стала Ганна Сергіївна, згодом компанія переїхала із Запоріжжя до Києва, а 10.07.2023-го було порушено справу про банкрутство.

Але в мережі ми знайшли статтю про заховані 6 мільярдів гривень від держави, в якій фігурує ТОВ “ФК Креско”. Журналісти проєкту Telegraf повідомили про те, що це сталось за допомогою компанії “Укрнафтобуріння”.

“Наприкінці січня господарський суд Запорізької області визнав “Укрнафтобуріння” кредитором одразу двох місцевих компаній — “Гвадіана Капітал” та “Фінансова Компанія “Кресто”. Перша заборгувала “Укрнафтобурінню” майже 2,4 млрд грн, друга — 2,315 млрд грн. Обидві велетенські грошові вимоги були заявлені в рамках процедур банкрутства компаній-боржників, які стартували в один день — 12 червня 2023 року. І в обох випадках “Укрнафтобуріння”, що зараз перебуває під управлінням державної нафтогазовидобувної компанії “Укрнафта”, було позбавлене права вирішального голосу в комітеті кредиторів боржників. Хоч і було найбільшим кредитором. Причина — компанія звернулась до суду запізно. Проте, навіть якщо б вона зробила це вчасно, це б нічого не змінило. Обидві компанії, які зараз ліквідує одна людина (арбітражний керуючий Наталя Сєдова), не мають жодних ліквідних активів”, – розповідають в матеріалі. 

Журналісти зазначають, що компанія підписала з боржниками “хитрі договори”. 

За їх умовами, одна з найбільших газовидобувних компанії України передала ФК “Кресто” права вимоги 2,89 млрд грн від свого боржника — ТОВ “Атілла енерджі”, за які мала отримати 2,315 млрд грн до кінця 2023 року. На схожих умовах “Укрнафтобуріння” продало борг ТОВ “Атілла енерджі” на суму 3 млрд грн компанії “Гвадіана Капітал” — за 2,4 млрд грн, які “Укрнафтобуріння” мало отримати до кінця 2023 р. Але станом на січень 2024 року. ФК “Кресто” та “Гвадіана Капітал” не сплатили “Укрнафтобурінню” жодної копійки. І дуже схоже, що навіть не планували цього робити. Бо ці дві компанії синхронно (12 червня 2023 року) вступили в процес банкрутства, а 17 серпня 2023 року обидві були визнані банкрутами, – додають в матеріалі. 

І більше ніж за рік БЕБ починає розслідування.

То ми чекаємо на завершення перевірки від органу і слідкуватимемо за подробицями.  

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь