США і Канада направили два бойові кораблі через Тайванську протоку, у КНР обурилися

Політика, Світ

ВМС Сполучених Штатів і Канади направили ракетний есмінець і фрегат через Тайванську протоку.

Про це повідомляє 7-й флот США.

«Ракетний есмінець USS Higgins і фрегат королівського флоту Канади Vancouver 20 жовтня здійснили звичайний транзит через Тайванську протоку… Кораблі пройшли коридором, що знаходиться поза межами територіального моря будь-якої прибережної країни», – ідеться в повідомленні.

Американські військові зауважили, що транзит Тайванською протокою підтверджує відданість Сполучених Штатів і Канади підтримці свободи судноплавства для всіх країн, та відкинули будь-які заяви про суверенітет або юрисдикцію, які суперечать свободі навігації, польотів та іншого законного використання міжнародного морського і повітряного простору.

Китайська сторона виступила з критикою на адресу ВМС США і Канади, заявивши, що їх військові кораблі в Тайванській протоці порушують стабільність на цьому важливому морському шляху.

«Дії Сполучених Штатів і Канади порушили мир і стабільність у Тайванській протоці», – заявив речник Східного оперативного командування Народно-визвольної армії Китаю Лі Сі, чиї слова наводить оборонне відомство КНР.

Він додав, що ВМС і ВПС Східного ОК уважно стежили за іноземними бойовими кораблями протягом усього часу їх проходженням протокою в готовності реагувати відповідно до законів і правил.Китай вважає демократично керований Тайвань своєю провінцією і висуває претензії на суверенітет над Тайванською протокою, що має ширину до 250 км і розділяє материк та острів. Сполучені Штати та їх союзники і партнери відкидають експансійні заяви Пекіна і в рамках підтримання свободи судноплавства регулярно направляють свої бойові кораблі та авіацію протокою, що викликає гостру реакцію Китаю.

Нагадаємо, що глава КНР Сі Цзіньпін закликав цього тижня війська підвищити готовність до війни. Дана заява пролунала лише через кілька днів після того, як Пекін провів великомасштабні військові навчання навколо Тайваню.

Раніше обраний президент Індонезії Прабово Субіанто, який вступить на посаду 20 жовтня, заявив, що не братиме участі в саміті БРІКС, який пройде у російській Казані 22 – 24 жовтня.

Водночас для Сербії міжнародне об’єднання БРІКС є альтернативою Євросоюзу. Ба більше, країна відправить на саміт у Казані свого представника.

Міністр закордонних справ Віджитха Герат заявив, що Шрі-Ланка вирішила офіційно подати заявку на вступ до БРІКС.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь