Стало відомо, чому російські шахеди стали прилітати до Лукашенка

Політика

Україна успішно розвиває свої засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), тепер вони збивають із курсу російські ударні дрони.

Як повідомляє ISW з посиланням на заяву українського військового аналітика Петра Черника, наші РЕБи навчились виводити з ладу «шахеди» та змушують дрони змінювати курс і падати після того, як у них вже закінчується паливо.

Раніше українські офіційні особи зазначили, що деякі російські БПЛА «Шахед» не досягли своїх цілей з невстановлених причин. Однак 31 серпня і 6 вересня ВПС України визнали, що системи РЕБ уразили ворожі безпілотники.

Українська компанія-виробник безпілотників Besomar розкрила 7 вересня, що розробила безпілотник-перехоплювач, який може збивати дрони противника, і його вже використовують в зоні бойових дій.

«Нещодавно ISW також спостерігав повідомлення про використання українськими силами FPV-дронів для збиття російських вертольотів, розвідувальних і ударних безпілотників. Ці українські контрзаходи є частиною більш широких зусиль, спрямованих на компенсацію тиску, який повторювані великомасштабні серії російських ударів чинять на обмежену систему протиповітряної оборони України в умовах затримки і непослідовності поставок західної допомоги в галузі безпеки», – пояснюють експерти Інституту вивчення війни.На думку аналітиків, використання РЕБів для протидії «шахедам» дозволить ЗСУ зберегти обмежені системи ППО і ракети, які потрібні Україні для захисту від ракетних ударів по прифронтовим районам, об’єктах критичної інфраструктури і великих населених пунктах.

Водночас в ISW продовжує вважати, що українці та росіяни беруть участь у технологічній гонці між наступальними і оборонними технологіями. При цьому здатність України впроваджувати технологічні інновації, які випереджають адаптації противника, має вирішальне значення для здатності Києва компенсувати нинішні переваги Москви у сфері матеріально-технічного забезпечення.

Нагадаємо, до Білорусі в ніч на 5 вересня залетіло не менше восьми російських дронів. Щонайменше два з них знищили.

Як відомо, дрон впав на дах складу у Гомелі. Там виникла пожежа.

Росіяни атакували 78 дронами і ракетою. 60 БпЛА збили, 15 втрачені локаційно, два полетіли назад на росію і один – на Білорусь.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь