Стало відомо, у скільки українцям обійдеться новорічний стіл-2025
Стало відомо, скільки буде коштувати новорічний стіл 2025 року та на скільки зросла вартість святкового меню. Новорічне меню у кожної сім’ї виглядає по-своєму, проте є продукти, які залишаються спільними для багатьох, пише ПІК з посиланням на 24 канал.
Якщо аналізувати зміну індексу споживчих цін, то за 11 місяців 2024 року найбільш суттєво в вартості зросли:
- овочі – 43%,
- фрукти – 16%,
- хліб і хлібопродукти – 12%,
- молоко, сир та яйця – 14%.
“За оцінкою директора Інститут аграрної економіки Юрія Лупенка, вартість новорічного столу у 2025 році складе3 594 гривні. Цена 24,8% дорожче, ніж торік .Водночас сім’ям, які планують додати до святкового меню делікатеси, доведеться витратити додатковоблизько 739 гривень”, – йдеться у повідомленні.
Річ у тім, що традиційнабаночка червоної ікрикоштує в середньому 420 гривень, а 180 грамівчервоної риби– 319 гривень. У підсумку вартість новорічного столу з делікатесами зросте до 4 333 гривень. Тобто дорожче на 27,3%.
За підрахунками науковців Інституту аграрної економіки, салат “Олів’є” за традиційною рецептурою (3 кілограми продуктів) коштуватиме 384,41 гривні, що на 17,7% більше, ніж минулого року. Найдорожчим інгредієнтом страви в цьому році стала ковбаса – 160 гривень за пів кілограма. Зростання цін на 11,1 %.
Овочі до салату також значно здорожчали:
- ціна на картоплю в цьому році зросла на 70% порівняно з минулим роком: за 580 грамів доведеться заплатити 20,01 гривні.
- дві морквини (280 грамів) коштуватимуть 8,41 гривні (+98,7%);
- дві цибулини (230 грамів) – 4,16 гривні (+5,7%).
- 6 яєць курячих (360 грамів) обійдуться в 46,82 гривні (+35,4%);
- зелений горошок – 56,05 гривні за 0,5 кг (+24,6%).
Ціна консервованих огірків залишилася на рівні минулого року – 38,21 гривні за 200 грамів, а заправка салату майонезом (350 грамів) коштуватиме 50,75 гривні (+12%).
Через зростання цін на інгредієнти, вартість традиційного салату “Оселедець під шубою” (1,570 кілограма продуктів) теж зросла. Його вартість становитиме 168,19 гривні, що на 21,9% більше порівняно з тогорічною ціною в 138,01 гривні.
Основну частину вартості страви складатиме:
- Філе оселедця – 119 гривні за 500 грамів;
- Майонез (180 грамів) обійдеться у 25,88 гривні;
- Дві картоплини (280 грамів) – 9,66 гривні;
- Одна морквина (190 грамів) – 5,71 гривні;
- Один буряк (250 грамів) – 4,86 гривні;
- Цибулина (170 грамів) – 3,08 гривні.
Ціни на м’ясо суттєво не зростуть, адже за останні місяці ціни вже змінилися. Вартість:
- Свинина ошийок: 270 – 280 гривень за кілограм.
- Філе курятини: 160 – 170 гривень за кілограм.
- Яловичина: 290 – 300 гривень за кілограм.
При цьому молочні продукти теж значно подорожчали. Твердий сир (300 грамів) коштуватиме 148,5 гривні, а пачка вершкового масла (200 грамів) – 104 гривні, що на 44% дорожче.
Вартість овочів на новорічному столі в середньому складатиме 496 гривень, що на 32% більше, ніж торік. А саме через зростання вартості інгредієнтів:
- Картопля (2 кілограми) коштуватиме 65 гривень, що на 70% більше ніж торік;
- Гриби печериці (1 кілограм) – 157 гривень (+15%);
- Солодкий перець (0,5 кілограма) – 99 гривень (+38%);
- Свіжі огірки (0,5 кілограма) – 55 гривень (+22%);
- Свіжі помідори (1 кілограм) – 120 гривень (+42%).
Фрукти на святковому столі обійдуться у 254 гривні, що на 49% більше, ніж минулого року. За 2 кілограми мандаринів потрібно заплатити 177 гривень, 1 кілограм бананів коштуватиме 62 гривні, а 1 лимон – 15 гривень.
Читайте також у ПІК: