«Стійкість одного – стійкість мільйонів»: комунікаційна платформа у ЗУНУ

Життя
«Стійкість одного – стійкість мільйонів»: комунікаційна платформа у ЗУНУ

У класичному університеті Тернополя відбулася комунікаційна платформа «Стійкість одного – стійкість мільйонів» до Всесвітнього дня ментального здоров’я.

Захід об’єднав представників влади, науковців, фахівців-психологів та медиків, представників громад, ветеранів та активістів, які працюють над збереженням ментального здоров’я нації.

Стійкість – це процес, який потребує спільних зусиль. Ментальне здоров’я кожного українця – це фундамент нашої національної стійкості.

Із вітальним словом виступила ректор ЗУНУ Оксана Десятнюк: «Вітаю вас на нашому важливому заході, присвяченому збереженню ментального здоров’я українців у час війни. Те, що ми зібралися сьогодні, свідчить про нашу спільну рішучість обговорити та знайти способи підтримати психологічне благополуччя кожного, хто зараз переживає важкі випробування.

Війна не лише руйнує фізичну інфраструктуру – вона впливає на наші думки, емоції та здатність відчувати себе в безпеці. Постійний стрес, невизначеність, страх і біль втрати є величезним тягарем для психіки наших громадян. Саме тому питання збереження та підтримки ментального здоров’я стало нагальним і потребує нашої максимальної уваги та співпраці між науковцями, фахівцями, медиками, представниками влади».

До учасників звернуся заступник начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Віктор Устенко, який розповів про впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Тернопільській області, зауваживши: «Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка створена з ініціативи першої леді Олени Зеленської, спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров’я.

Наша зустріч – це можливість об’єднати знання, поділитися досвідом і напрацювати дієві методи допомоги для тих, хто зараз потребує цього найбільше. Бажаю усім плідної роботи, відкритого обміну думками та нових ідей, які допоможуть подолати виклики і зберегти ментальне здоров’я наших співвітчизників.

Пам’ятаймо, що ментальне здоров’я – це основа нашої стійкості, здатності рухатися вперед і продовжувати боротьбу за краще майбутнє».

Віктор Володимирович нагородив відзнаками від начальника Тернопільської обласної військової адміністрації кращих фахівців та організації у сфері охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, оборони та ветеранської політики, правопорядку, а також культури, молоді та спорту, які зробили вагомий внесок у реалізацію програми «Ти як?» у Тернопільській області.

Також під час зустрічі директор навчально-наукового центру соціально-психологічної підтримки та резильєнтності Оксана Шандрук, яка виступила модератором комунікаційної платформи, розповіла про діяльність центру: «Робота нашого центру, який був створений за сприяння Ізраїльської коаліції травми, спрямована на формування навичок та компетенцій самодопомоги, першої психологічної допомоги та емоційної підтримки постраждалих внаслідок травматичних подій. Фахівці-психологи розглядають етапи проживання людиною стресової ситуації, основні реакції на травматичні події, аналізують основні принципи взаємодії з людиною, що зазнала травматичного впливу, навчають усіх охочих основним технікам протоколів першої психологічної допомоги, шляхам запобігання та зменшення проявів симптомів вигорання, втоми від співчуття та вторинної травматизації.

Кожен може звернутися до нашого центру, адже підтримка і турбота про ментальне здоров’я є основою нашої діяльності!»

У ході роботи платформи учасники презентували свої напрацювання, поспілкувалися про особливості роботи й те, як долати виклики, що виникають та поділилися цінним досвідом. Також обговорили план заходів на 2024-2026 рр. з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 р.

Комунікаційна платформа «Стійкість одного – стійкість мільйонів» стала важливим кроком до усвідомлення ролі кожної людини у побудові стійкого та сильного суспільства.

Залишити відповідь