Суд арештував нардепа-втікача Артема Дмитрука

Політика

Печерський районний суд Києва заочно обрав запобіжний захід народному депутату Артему Дмитруку у вигляді арешту.

Про це повідомляє Суспільне із зали суду.

Таким чином суд задовільнив клопотання прокурора, який просив суд обрати для підозрюваного Дмитрука саме тримання під вартою, оскільки «жоден інший запобіжний захід не зможе запобігти ризикам».

«Ризик переховування, що в принципі вже робить Дмитрук. Ризик впливу на свідків, а також потерпілих, оскільки у Дмитрука є такі можливості, навіть перебуваючи за кордоном», –він у залі суду.

За словами прокурора, саме завдяки такому запобіжному заходу (тримання під вартою — ред.), Дмитрука можна затримати за кордоном і доставити в Україну. А також задля виконання обовʼязків, таких як прибуття на допит та до суду за викликом судді.Водночас адвокат Дмитрука Віталій Заперченко заявив, що народний депутат не ухиляється від слідства, а «змушений через погрози вживати заходів задля збереження власного життя». Щодо того, що Дмитрук може знищити докази, необхідні слідству, та впливати на свідків адвокат заявив, що прокурори не навели жодних доказів, що Дмитрук протягом більше двох років вчиняв такі дії.

Крім цього сторона захисту заявила, що Артем Дмитрук за кордон виїхав законно.

«Конституційні права народного депутата не можуть бути обмежені під час воєнного чи надзвичайного стану. Статтею 33 Конституції України передбачено, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати Україну. Тобто, керуючись двома статтями, Дмитрук мав право перетинати державний кордон», – аргументував свою позицію адвокат.

Перед цим Державне бюро розслідувань оголосило у міжнародний розшук підозрюваного у нападах на громадян чинного народного депутата Артема Дмитрука, який днями втік до Молдови.

Раніш генеральний прокурор України Андрій Костін заявляв, що Україна вживе усі міжнародно-правові способи задля повернення народного депутата Артема Дмитрука.

Нагадаємо, що розслідувалисясправи проти нардепа Артема Дмитрука з 2022-го та 2023 років, але весь цей час для нього не було підозри від генпрокурора. Він її підписав лише 25 серпня 2024-го, коли нардеп уже накивав п’ятами.

Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону народним депутатом Артемом Дмитруком, якого підозрюють у нападах на військового та правоохоронця.

Дмитрук був серед народних депутатів, які до останнього виступали проти заборони УПЦ МП та голосував проти відповідного законопроєкту.

Генеральний прокурор України Андрій Костін розповів, що наразі правоохоронці встановлюють людей, які допомогли нардепу Андрію Дмитруку покинути Україну. Наразі він «подорожує» країнами, однак його місце перебування відоме прокуратурі.

В Міністерстві внутрішніх справ Молдови відреагували на виїзд із країни народного депутата України Артема Дмитрука. Він не повідомив, що є посадовцем Верховної Ради, а виїхав як звичайний громадянин.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь