Суд Гааги наклав арешт на активи російського «Газпрому» в Північному морі

Політика, Світ

Окружний суд Гааги заарештував частку російського «Газпрому» в компанії Wintershall Noordzee. Вона є одним із найбільших видобувачів газу на нідерландському шельфі Північного моря.

Про це пише видання The Moscow Times.

Під арешт потрапили 50% акцій компанії, яка займається розробкою двох шельфових родовищ, їй належать 11 видобувними установками. Позов проти «Газпрому» про запровадження арешту подала українська КК «Славутич-Інвест», яка мала земельні ділянки в Мелітополі Запорізької області, що були експропрійовані після російського вторгнення.

У травні 2023 року українська компанія звернулася до господарського суду Запорізької області, і тоді росію зобов’язали виплатити «Славутичу» компенсацію у $15 млн.

Через рік українська компанія вимагала стягнути цю суму коштом активів «Газпрому» та подала позови – спершу до українського суду, а потім до нідерландського.Гаазький суд врахував, що за українським законодавством юрособу можна визнати alter ego («другим я») росії та стягнути з неї суверенний борг, 15 травня було ухвалено відповідне рішення.

Таким чином спроба «Газпрому» продати активи в Північному морі виявилася невдалою.

У першому півріччі 2024 року чистий збиток головної компанії рф ПАТ «Газпром» за російськими стандартами бухгалтерської звітності (РСБЗ) становив 480,64 млрд рублів. Водночас збитки компанії за січень-червень 2023 року становили 255 млрд рублів.

У рф Арбітражний суд Санкт-Петербурга та Ленінградської області за позовом Русхімальянсу наклав арешт на майно, кошти, цінні папери та права вимоги дочірньої компанії німецької Linde — Linde Russia UK Limited.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь