Суд оголосив вирок топчиновнику за розкрадання державних запасів зерна

Політика

10 років позбавлення волі отримав колишній керівник ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація», який перебуваючи на посаді вкрав зерно на суму 60 млн доларів.

Як пише НАБУ, 1 жовтня 2024 року Вищий антикорупційний суд погодився з позицією прокурора САП та оголосив вирок, яким визнав винуватим одного з колишніх керівників ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація» (ДПЗКУ) у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 364 КК України.

За сукупністю злочинів суд призначив особі покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади строком на три роки, зі штрафом у розмірі 17 000 грн та з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

Обвинуваченого взяли під варту в залі суду. Окрім цього, судом частково задоволено позов ДПЗКУ до обвинуваченого на суму понад 45 млн грн.

Засуджений у 2014 році разом з іншими службовими особами реалізував схему, за якою зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередниць, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та згаданому зернотрейдеру.  Зерно, придбане за заниженими цінами, міжнародний зернотрейдер продавав за ринковими цінами, а різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередниць, підконтрольних обвинуваченим.Відповідно до контрактів, постачання зерна відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам й наражало державне підприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію.  У кінцевому підсумку ПАТ «ДПЗКУ» не отримала більшу частину коштів за продане зерно. Внаслідок чого ПАТ зазнало збитків на суму понад 60 млн дол. США.

Раніше аудит Держрезерву України виявив пропажу 2700 вагонів зерна на суму понад 800 млн грн.

Національне антикорупційне бюро викрило схему розкрадання зерна на одному з підприємств Держрезерву.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь