Тайвань ризикує втратити постачання зброї з США

Політика, Світ

Тайвань відчуває затримки постачання зброї з США, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на кількох співрозмовників зі сфери оборони. Імовірна причина – війни в Газі та Україні, що продовжуються.

США надає допомогу як Ізраїлю у боротьбі з терористами ХАМАС, так і Україні у боротьбі з російськими окупантами. Як зазначає WSJ, тривалі війни виявили «обмеженість західної військово-промислової бази» – США зіткнулися з нестачею чіпів, обладнання та кваліфікованих робітників.

Репортер WSJ цитує слова аналітика з питань оборони з вашингтонського Інституту Катона Еріка Гомеса, який зазначив, що в якийсь момент через перебої з постачанням відбулася затримка із передачею Тайваню систем озброєння на суму понад $20 млрд.

«Сувора правда полягає в тому, що нинішня база оборонної промисловості США не виробляє достатньої кількості обладнання і не виробляє його вчасно для задоволення світового попиту», – заявила віцепрезидентка Тайваню Сяо Бікхім під час травневого відеодзвінка до Вашингтона, передає WSJ.

Колишній офіцер Збройних сил США, який зараз є запрошеним науковим співробітником в Інституті досліджень національної оборони та безпеки Тайваню, Германтес Лайларі зазначив, що Китай може змусити Тайвань здатися, взявши острів у блокаду.«Якщо буде блокада і війна продовжиться, то, зрештою, у Тайваню закінчиться зброя. Тайвань має бути максимально незалежним, щоб мати можливість поповнювати свої системи озброєння», – сказав Лайларі.

При цьому WSJ зазначає, що навіть за умов нормальних обставин процес передачі зброї Тайваню все одно затягнутий через оплату, виробництво та доставку. Наприклад, постачання 66 нових винищувачів F-16, схвалених адміністрацією Дональда Трампа у 2019 році, завершиться не раніше 2026 року, стверджує видання.

У Міноборони США повідомили, що Пентагон зараз вивчає можливості прискорення продажу озброєння до інших країн, зокрема й на Тайвані.

«Прискорення постачання матеріальних засобів Тайваню залишається одним із пріоритетів міністерства оборони… Але наша проблема в задоволенні потреб Тайваню — та інших партнерів — обумовлена ​​насамперед недостатньою потужністю оборонної промислової бази», — повідомив прессекретар Джон Саппл.

Як стверджують обізнані співрозмовники, занепокоєння Тайваню почало зростати у 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. У зв’язку з цим на острові створили нову військову агенцію на кшталт підрозділу оборонних інновацій Пентагону, щоб покращити закупівлю зброї у Заходу та прискорити розробки власних передових технологій, сказав голова агентства полковник Ван Цзепін.

Раніше ми писали, що Seal Team 6 ‒ таємний підрозділ спецназу ВМС США, який убив Усаму бен Ладена в 2011 році, тренувався для місій з допомоги Тайваню у разі вторгнення Китаю.

Також нагадаємо, що якщо влада китаю так турнбується за територіальну цілісність, вона мала би звернути свій погляд на росію, і відчепитися від Тайваню.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь