Тейлор Свіфт за Гарріс, Ілон Маск за Трампа: кого підтримають зірки на виборах у США

Події України
Фото: Getty Images

Напередодні виборів у США, які відбудуться в усіх штатах уже за півтора тижні, 5 листопада, багато американських знаменитостей – від телевізійних зірок до спортсменів із різних видів єдиноборств – визначилися з підтримкою кандидатів, якими на цих виборах є республіканець і колишній президент Дональд Трамп, а також чинна віцепрезидентка Америки Камала Гарріс.

Як зазначає Axios, популярність цих медійних особистостей може вплинути і замотивувати шанувальників також визначитися з кандидатами.

Крім того, цього року знаменитості посідали чільне місце на національних з’їздах Республіканської та Демократичної партій.

Так, наприклад, заклик співачки Тейлор Свіфт до дії у 2023 році спричинив рекордний трафік на сайті Vote.org і зміг надати кампанії демократів нового ривка в підтримці від виборців.

Ось список знаменитостей, які заявили про свою підтримку, виконуючи свій громадянський обов’язок у листопаді цього року:

Хто підтримує Камалу Гарріс

Співачка Бейонсе підтримала Гарріс разом із матір’ю співачки Тіною Ноулз і колишньою учасницею гурту Destiny’s Child Келлі Роуленд на мітингу в Г’юстоні 25 жовтня.

– Я тут не як знаменитість. Я тут не як політик. Я тут як мати. Уявіть, що наші доньки ростуть і бачать, які матимуть можливості без обмежень, – сказала 32-разова володарка премії Греммі.

Актриса Сара Джессіка Паркер повідомила, що проголосує за Гарріса. Вона також опублікувала фотографію в соціальній мережі, на якій вона тримає плакат Гарріс і кандидата у віцепрезиденти США Тіма Вальца.

Зірка серіалу Сексу у великому місті (Секс і місто) перерахувала близько трьох десятків причин, за якими вона голосує, зокрема: “За любов до моєї країни, за наші державні школи, за книги, за здорові закони про зброю, за прожитковий мінімум”.

Зірка фільмів Бетмен, Бітлджус і Бердмен Майкл Кітон провів акцію на підтримку кампанії Гарріс у Західній Пенсільванії, де закликав молодих людей голосувати за демократів і “бути героєм”.

– Це стає дуже, дуже страшно, – сказав він, зазначивши, що якщо у нього є шанси, що за президентства Трампа все буде добре, то у “середнього класу нічого не буде”.

Реп-суперзірка Емінем приєднався до колишнього президента Барака Обами на заході зі збору голосів за віцепрезидента Гарріс на останньому етапі виборів, закликаючи виборців “використовувати свій голос”.

– Я не думаю, що хтось хоче Америку, де люди турбуються про відплату або про те, що люди зроблять, якщо ви висловите свою думку, – сказав він, звертаючись до мітингувальників у своєму рідному місті Детройті.

Крім того, Емінем (справжнє ім’я Маршалл Брюс Метерс III), висміяв Трампа і його прихильників у фрістайл-репі для BET Hip Hop Awards 2017 року і того ж року сказав Vulture, що Трамп “промив мізки” своїм прихильникам.

У 2020 році знаменитий музикант також підтримав кандидатуру демократів, а саме чинного президента Джо Байдена і віддав свій хіт “Lose Yourself” для передвиборчої реклами.

Зірка серіалу Пуститися берега, актор Брайан Кренстон, який зіграв Волтера Вайта, виступаючи на мітингу у Фініксі (штат Аризона) з промовою про репродуктивні права, заявив, що “з ентузіазмом підтримує” кандидатуру Гарріс-Вальца.

– Я не політик, не лікар і не адвокат, але я грав усіх цих людей на телебаченні. Але я батько дочки, і для мене важливо, щоб її життя зараз і в майбутньому, а також життя дочок інших батьків було сповнене фундаментальним правом на свободу вибору, – сказав актор.

Актриса Джулія Робертс у жовтні провела кампанію з виборів за Гарріс у своєму рідному штаті Джорджія. Вона закликала чоловіків у цьому найважливішому штаті підтримати чинну віцепрезидентку.

– Я вірю в Джорджію. Я б не повернулася додому, якби не вірила, що ми можемо досягти справді прекрасних цілей, які вийдуть за межі нашого штату, – сказала вона на мітингу на підтримку Гарріс.

Співачка Біллі Айліш та її брат-музикант Фіннеас підтримали кандидатури Гарріс-Вальца в Національний день реєстрації виборців, опублікувавши 17 вересня спільне відео в Instagram

– Ми голосуємо за Камалу Гарріс і Тіма Вальца, тому що вони борються за захист нашої репродуктивної свободи, нашої планети і нашої демократії, – сказала Айліш.

Айліш завершила своє послання закликом “голосувати так, ніби від цього залежить ваше життя”, додавши: “Тому що так і є”.

Співак Брюс Спрінгстін підтримав кандидатури Гарріс і Вальца на виборах до Білого дому в 3-хвилинному відеоролику, опублікованому в Instagram, похваливши їхнє бачення інклюзивної Америки і цінності свободи та соціальної справедливості.

Він сказав, що, на його думку, план Гарріса з розвитку економіки орієнтований на всіх.

– Це те бачення Америки, про яке я послідовно писав протягом 55 років, – сказав він.

Назвавши Трампа “найнебезпечнішим кандидатом у президенти” за все своє життя, рок-зірка з Нью-Джерсі засудив те, що він назвав “зневагою” Трампа до американських інститутів.

Тейлор Свіфт у дописі в Instagram, після завершення перших – і, ймовірно, єдиних – дебатів між Гарріс і Трампом, поділилася своєю підтримкою до віцепрезидентки зі своїми 283 млн підписників.

За даними NPR, станом на 11 годину ранку 11 вересня за східним часом понад 306 тис. осіб відвідали сайт vote.gov, використовуючи URL-адресу, якою Свіфт поділилася в мережі, що спонукало її послідовників зареєструватися.

– Я вважаю її впевненим, талановитим лідером і вірю, що ми зможемо домогтися набагато більшого в цій країні, якщо нами керуватиме спокій, а не хаос, – сказала поп-суперзірка про Гарріс.

Пост Свіфт сподобався ще кільком зіркам, як-от акторові Дену Леві та музиканту Ліл Насу.

Після того, як Гарріс почала свою передвиборчу кампанію, маса знаменитостей, які підтримали Байдена, запропонувала свою підтримку – одним із них став володар премії “Оскар”, актор Джордж Клуні.

У своїй заяві Клуні привітав рішення президента, написавши, що президент Байден, який тоді вийшов із передвиборчих перегонів, “показав, що таке справжнє лідерство. Він знову рятує демократію”.

Оскароносний режисер Спайк Лі, який зняв картину “Мальком Ікс”, відзначив кампанію Гарріс у той самий день, коли Байден вибув із перегонів, поділившись її фотографією в Instagram і написавши: “Ще раз наша сестра йде до нас, щоб врятувати”.

Він також поділився фотографією, на якій тримає таблички з написами “Камала” і “За людей”.

Головний герой фільму Великий Лебовські (актор Джефф Бріджес), Люк Скайвокер (Марк Гемілл), і персонаж кіновсесвіту Marvel Халк (Марк Руффало), а також інші також приєдналися до низки союзників Харріс, зокрема й до нині кандидата у віцепрезиденти Тіма Вальца. Вони виступили на акції “Білі чуваки за Гарріс”, яка зібрала близько 4 млн доларів.

– Я білий, я Чувак (“ім’я” героя з фільму Великий Лебовські, – Ред.) і я за Гарріс, – заявив Бріджес під час акції, зазначивши, що він був би “дуже радий”, якби президентом стала жінка.

Також голлівудські актори Роберт Де Ніро та Леонардо Ді Капріо підтримали Камалу Гарріс на президентських виборах у США, пише CBS.

Так, Ді Капріо підтримав позицію демократки щодо кліматичної кризи, а Де Ніро взагалі відкрито висловив зневагу до Дональда Трампа, назвавши його “шматком лайна”.

Гарріс також підтримали низка інших знаменитостей, як-от музикант Джон Ледженд, акторка Барбара Стрейзанд, ведуча ток-шоу Опра, бізнесмен Марк К’юбан, акторка Віола Девіс та інші.

Хто підтримує Трампа

Зі свого боку, підтримка Трампа серед зірок не менш значуща.

Так, наприклад, республіканського кандидата підтримав актор і режисер Мел Гібсон. Він випустив відеоролик, заявивши, що у Гарріс “немає жодної політики, про яку можна було б говорити”, і сказав “це досить гарне припущення” у відповідь на припущення, що він голосуватиме за Трампа.

– Я знаю, що буде, якщо ми впустимо [Гарріса], і це недобре. Жахливий послужний список… і в неї IQ як у стовпа, – сказав він.

Кантрі-співак Джейсон Олдін включив виступ Трампа на своєму концерті 6 жовтня в Мейконі, штат Джорджія.

Натовп аплодував, коли Трамп з’явився на великому екрані і назвав Олдіна “другом” і “справжнім американським патріотом”, чия музика щодня надихає “незліченну безліч працьовитих, богобоязливих громадян по всій нашій країні”.

– Це мій хлопець, – сказав Олдін після того, як на екрані спалахнув логотип Трампа і кандидата у віцепрезиденти Джей Ді Венса.

Технологічний магнат Ілон Маск також підтримав колишнього президента Трампа за кілька хвилин після того, як його поспішно прибрали зі сцени агенти Секретної служби під час стрілянини на мітингу в Пенсільванії.

Мільярдер, який спочатку підтримував губернатора Флориди Рона ДеСантіса, використовував свою величезну аудиторію – 197 мільйонів осіб у соцмережі X (колишній Twitter) – для підтримки колишнього президента і критики політики Байдена.

Маск також зазнав нападок за поширення неправдивих історій і теорій змови у своєму застосунку.

Перед цим, у серпні, Трамп сказав агентству Reuters, що він розглянув би можливість призначення Маска на посаду члена кабінету міністрів або радника, “якби він це зробив”.

Маск також виступав на сцені на мітингу Трампа в Батлері, штат Пенсільванія, в жовтні.

Колишній рестлер і шоумен Халк Хоган вийшов на сцену республіканського Національного з’їзду, щоб підтримати Трампа. Він зірвав із себе піджак і сорочку, щоб показати під ними логотип Трампа-Венса.

– Коли вони вистрілили в мого героя, і спробували вбити президента Сполучених Штатів, цього було достатньо, – сказав він про замах на вбивство Трампа незадовго до початку Національного з’їзду республіканців.

Співак кантрі-музики Кід Рок, який також виступав на Національному з’їзді республіканців 2024 року, був палким прихильником 45-го президента США Дональда Трампа протягом усіх трьох його президентських кампаній.

Модель і реперка Ембер Роуз підтримала колишнього президента на RNC, заявивши про прихильників Трампа: “Це мої люди. Тут моє місце”.

Примітно, що 2016 року Ембер Роуз назвала Трампа “довбаним ідіотом”. Але на Національному з’їзді республіканців вона сказала, що “найкращий шанс дати нашим дітям краще життя – це обрати Дональда Трампа президентом США”.

Заявку Трампа на виборах 2024 року також підтримали засновник Дейв Портной, актор Денніс Куейд, актриса Розанна Барр, актор Джон Войт та інші.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Примітно, що чимало гучних імен поки не виступили з підтримкою жодного з кандидатів.

Залишити відповідь