Телескоп Джеймса Вебба знайшов чорну діру, яка «пожирає» свою галактику

Політика

Телескоп Джеймса Вебба зафіксував, як чорна діра, розташована у центрі галактики, почала активно поглинати навколишні газ і пил, що поступово зупиняє утворення нових зірок. Про це йдеться у дослідженні в журналі Nature Astronomy.

Це явище було виявлено в галактиці GS-10578, яка розміщується на відстані 11,5 млрд світлових років від Землі. Ця галактика вже не утворює нових зірок, і вчені довгий час підозрювали, що чорні діри можуть бути причиною припинення цих процесів. Однак тільки завдяки новим даним телескопа вдалося підтвердити цей зв’язок. Чорна діра у центрі GS-10578 викидає газ зі швидкістю 2,2 млн миль на годину, що перевищує гравітаційне тяжіння галактики й заважає утворенню нових зірок.

Також учені виявили новий компонент у потоці газу, який раніше не спостерігався — це холодніші й щільніші газові утворення, які не фіксували інші телескопи через слабке випромінювання. Вони також показали, що маса цього газу перевищує необхідну для формування нових зірок, що підтверджує руйнівний вплив чорної діри на галактику.

Це відкриття допомагає краще зрозуміти, як чорні діри впливають на розвиток галактик, і підтверджує моделі, які передбачали, що вони можуть зупиняти процес зореутворення.

Читайте також:Згідно з новим дослідженням, астрономи виявили зірку в безпосередній близькості від надмасивної чорної діри в центрі галактики Чумацький Шлях, яка з’явилася за межами нашої галактики.

Завдяки своїм інфрачервоним можливостям космічний телескоп Джеймса Вебба дозволив астрономам зазирнути крізь газ і пил у центр Чумацького Шляху.

Астрономи виявили найвіддаленішого двійника Чумацького Шляху у Всесвіті за допомогою телескопа «Джеймс Вебб».

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь