Тернопільська СБУ повідомила про підозру екс-старості Чонгару, яка пішла на співпрацю з ворогом

Життя
Тернопільська СБУ повідомила про підозру екс-старості Чонгару, яка пішла на співпрацю з ворогом

Слідчі Тернопільського управління СБУ зібрали доказову базу щодо чергової колаборантки з Херсонщини, яка добровільно пішла на співпрацю з ворогом та погодилася стати головою захопленого росіянами села Чонгар.

Про це повідомили у секторі взаємодії зі ЗМІ та громадськістю  УСБУ в Тернопільській області.

До російської окупації зрадниця перебувала на посаді старости цього ж села.

Встановлено, що після початку повномасштабного вторгнення росіян та захоплення Чонгару чиновниця обійняла посаду окупаційного сільського голови, а у листопаді 2023 року загарбники призначили її т.зв. «начальником» відділу Чонгарського територіального управління окупаційної адміністрації Херсонської області.

З березня 2022 року колаборантка виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції у незаконних органах влади, а також контролює виконання місцевими жителями рішень і законів окупантів.

Перебуваючи на керівних посадах, вона забезпечувала діяльність окупаційної адміністрації, організовувала та брала безпосередню участь у агітаційних та пропагандистських заходах загарбників, розселяла у будинки жителів села російських військових, а також схиляла місцевих мешканців до співпраці з ворогом. 

Зокрема, у вересні 2022 року  зрадниця сприяла організації фейкового референдуму про приєднання Херсонської області до складу російської федерації, а у грудні 2023 року вона проводила  збір підписів односельців за висунення кандидатури путіна на посаду президента рф.

Також колаборантка забезпечувала проведення первинного військового обліку у російських військкоматах чоловіків з числа жителів Чонгару та сусідніх сіл.

У межах кримінального провадження слідчі СБУ кваліфікували дії фігурантки за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України та заочно повідомили зловмисниці про підозру. Їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Викриття та документування протиправної діяльності підозрюваної  здійснювали співробітники Тернопільського управління СБУ за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.

Залишити відповідь