Топ-парламентарі ЄС та Канади закликали не визнавати результат виборів у Грузії

Політика, Світ

Чинні парламентарі країн Європи, а також Канади вважають, що парламентські вибори у Грузії не були ні вільними, ні справедливими. Європейський Союз не повинен визнавати цей результат, натомість запровадивши персональні санкції.

Про це йдеться у спільній заяві парламентарів.

Заяву підписали голови комітетів у закордонних та європейських справах Німеччини, Литви, Естонії, Латвії, Ірландії, України, Польщі, Канади, а також віцеспікер парламенту Швеції і один євродепутат.

Провідні парламентарі цих держав заявили, що в Грузії політичний клімат напередодні виборів був несумісний з європейськими стандартами чесності.

“Кандидатів залякували і погрожували, зловживали державною владою, купували голоси. Звіти міжнародних місій спостерігачів за виборами чітко підтверджують це. Таким чином, спостерігається значна фальсифікація виборів, в тому числі через залякування та підкуп виборців у день голосування”, – сказано у заяві.Крім того, парламентарі наголосили, що політика “Грузинської мрії” несумісна з ЄС, а віроломна кампанія страху перед “партією глобальної війни” впала на благодатний ґрунт.

“Існує лише одна “партія глобальної війни”, і ви повинні назвати її по імені. Її ім’я – росія. На цьому тлі Європейський Союз не може визнати результат. Ми вимагаємо персональних санкцій проти осіб, відповідальних за нечесний вплив на вибори, залякування та погрози на адресу опозиції та громадянського суспільства”, – зазначили євродепутати.

Водночас політики наголосили, що відмовлятися від проєвропейської частини суспільства наразі не можна, а призупинення візової лібералізації всіх грузин недопустимо.

“Ми дуже стурбовані “білорусизацією” країни. Якщо керівна партія та її лідер підкріплять свої заяви діями, існує загроза переслідування та заборони опозиції, незалежних ЗМІ та критично налаштованих неурядових організацій. ЄС повинен чітко дати зрозуміти керівній партії, що він не погодиться з цим, і в цьому випадку відбудеться повне розірвання відносин”, – йдеться у заяві.

Депутати заявили, що продовжують рішуче підтримувати зусилля президентки Саломе Зурабішвілі, спрямовані на об’єднання країни, захист демократії, свободи та верховенства права, а також на збереження й забезпечення європейського майбутнього Грузії.

Націонал-ліберальна опозиційна партія “Єдиний опозиційний рух” Грузії вважає, що у виборах до парламенту були “багатогранні маніпуляції” з волевиявленням виборців. Проте довести це можна лише шляхом перевірки документів та електронних пристроїв з дільниць.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклія Кобахідзе вважає, що “Грузинська мрія” програла вибори майже на всіх виборчих дільницях за кордоном через те, що громадяни, які проживають там, мають “замало інформації”. Вони просто не знають, “як розвивається країна”.

У Грузії відбулись вибори до парламенту, лідером за підрахунком голосів стала правляча партія «Грузинська мрія». Багато хто вважає це вирішальним чинником для давнього прагнення країни до членства в ЄС.

Перше засідання парламенту Грузії пройде у звичайному режимі, і уряд буде затверджено, незважаючи на відмову опозиції визнавати результати виборів, заявив прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе.

Голова спостережної місії ENEMO Златко Вуйвовіч заявив, що парламентські вибори 2024 року в Грузії проходили в поляризованій та обмежувальній обстановці, що негативно вплинуло на інклюзивність, прозорість і справедливість.

Колишній прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія заявив, що опубліковані Центрвиборчкомом результати виборів насправді не відображають волю громадян. Лідер опозиційної партії “Гахарія за Грузію” закликав до “розумних форм протесту”.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка перебуває в опозиції до партії влади, зробить першу заяву за підсумками парламентських виборів, що пройшли 26 жовтня. Очікується, що вона звернеться до громадян у неділю, 27 жовтня, ввечері.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь