Ціни на нафту можуть впасти через стриманість Ізраїлю в ударах по Ірану

Політика, Світ

Ціни на нафту можуть впасти на торгах в понеділок 28 жовтня, оскільки удар Ізраїлю у відповідь по Ірану на вихідних обійшов нафтову і ядерну інфраструктуру Тегерана та не порушив енергопостачання.

Про це повідомляє Reuters.

Минулого тижня ф’ючерси на нафту марки Brent та американську West Texas Intermediate виросли на 4% під час волатильної торгівлі. Тоді ринки оцінювали ціни в умовах невизначеності щодо ступеня реакції Ізраїлю на іранську ракетну атаку 1 жовтня й вибори в США наступного місяця.

Однак удари Ізраїлю у суботу, 26 жовтня, оминули нафтову інфраструктуру країни.

“Ринок може зітхнути з великим полегшенням; відоме невідоме, що було остаточною відповіддю Ізраїлю на дії Ірану, вирішено”, – заявив Гаррі Чілінгуірян, керівник групи аналітиків Onyx, в LinkedIn.Чілінгірян вважає, що премія за геополітичний ризик, яка була закладена в цінах на нафту, швидко здується, а марка Brent повернеться до рівня 74-75 доларів за барель.

Сировинний аналітик UBS Джованні Стауново також очікує зниження цін на нафту в понеділок, 28 жовтня, оскільки реакція Ізраїлю на напад Ірану виявилася стриманою.

У п’ятницю, 25 жовтня, ціни на нафту дещо підвищились та йшли до щотижневого зростання понад 1%, оскільки напруженість у найбільшому нафтовидобувному регіоні світу — на Близькому Сході.

Нагадаємо, що ціни на нафту слабко опускалися у середу, 23 жовтня, після значного зростання у вівторок.

Раніше ми писали, що якщо Саудівська Аравія збільшить видобуток нафти, росія може зіткнутися з дефіцитом коштів для військової економіки. Ер-Ріяд незадоволений неузгодженістю країн у скороченні поставок для підвищення цін з поточних 70 до 100 доларів за барель.

Також нагадаємо, що ціни на нафту підскочили більш ніж на один долар у середу, 2 жовтня, через занепокоєння можливою ​​ескалацією напруженості на Близькому Сході.

Раніше ми писали, що у третьому кварталі 2024 року індикативна маржа нафтоперероблення енергетичного гіганта Shell впала до $5,5 за барель.

Також нагадаємо, що Казахстан у вересні 2024 року перевищив ліміти видобутку нафти, встановлені в рамках угоди ОПЕК+, на щонайменше 126 500 барелів на добу.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь