Ціни вже злeтіли на 60%! В Укpаїні стpімко доpожчає один із ключових пpодуктів
В Україні щоосені зростають ціни на яйця – через зниження пропозиції у холодний період.
2024-го сезонна тенденція виявилася досить помітною: вартість продукту в жовтні підвищилася відразу на 60%.
Середні ціни на десяток фасованих яєць категорії С0 встановилися в районі 70-75 грн, а деякі виробники пропонують продукт ще дорожче.
Як пояснюють експерти, чекати здешевлення яєць до весни не доводиться. Більше того, зростання цін на яйця може продовжуватись у зимовий період, розповіла OBOZ.UA керівниця відділу маркетингу оптового ринку “Шувар” Тетяна Попович.
За її словами, вартість продукту може досягти нових максимумів, якщо ситуація із собівартістю виробництва не зміниться, а пропозиція яєць не зросте.
“Подібна ситуація вже спостерігалася в попередні роки, коли ринок відчував дефіцит продукції через сезонні фактори”, – зазначила Попович.
Про аналогічну ситуацію говорять і у великій мережі продуктових супермаркетів. За підрахунками компанії, за місяць вартість яєць зросла на 60%, пише “NV Бізнес”. “Виробники аргументують це підвищенням цін на корми, енергоносії та інше”, – заявили у пресслужбі торгової мережі.
А виконавчий директор асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко нагадав, що значну частку на ринку займають приватні господарства – на них припадає понад 50% від загального виробництва яєць.
Такі виробники найбільш чутливі до збільшення основних виробничих витрат та сезонних факторів, що штовхає ціни нагору з настанням осені.
Крім того, в Україні, за словами Карпенка, суттєво подорожчали корми. “На початку року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза – на 80%, шрот соняшниковий додав у ціні 60%”, – вважає експерт.
В осінній період приватне виробництво яєць скорочується на 30% порівняно з літніми місяцями, а взимку – до 50%. “Промислове виробництво залишається стабільним”, – запевняє Карпенко. За його словами, попит на яйця восени перетікає до цього сегменту.