У Антарктиці почав рух величезний айсберг

Політика, Світ

Айсберг A-83, який відокремився від шельфового льодовика Брандта в травні 2024 року, відзначився новими подіями. Нещодавно айсберг, розміром із цілий острів, знову активізувався, оскільки в кінці зими морський лід почав тріскатися та дрейфувати, що дозволило айсбергу продовжити свій рух.

Про це повідомляє SciTechDaily.

Після від’єднання айсберг потрапив у пастку щільного морського льоду, але ситуація змінилася, коли лід почав розпадатися. Супутникові знімки з Landsat 9 продемонстрували маршрут айсберга та його взаємодію з навколишнім середовищем. Вчені виявили, що у вересні частини айсберга розкололися через контакт із корінною породою.

Ці знімки також дозволяють вченим відстежувати зміни айсберга в умовах постійної темряви, яка триває з березня по жовтень в полярних районах. Теплові зображення, отримані вночі, є важливим інструментом для моніторингу полярних регіонів, де традиційні видимі зображення недоступні через відсутність сонячного світла.

За даними Британської антарктичної служби, середня температура взимку на шельфовому льодовику зазвичай опускається нижче -20 градусів за Цельсієм, а в пікові значення – до -55 градусів Цельсія.Впадає у вічі відносно низька температура поверхні покритого льодом моря Уедделла у серпні проти травня. Морський лід навколо Антарктиди досягає максимальної річної протяжності та товщини наприкінці зими, зазвичай близько середини чи кінця вересня. Але навіть такий товстий лід може поступитися натиском величезного айсберга.

За словами Крістофера Шумана, гляціолога з Університету Меріленда, округ Балтімор, що працює в Центрі космічних польотів імені Годдарда NASA, тріщини в морському льоду були помітні наприкінці липня. За його словами, айсберг явно відколовся від клею (меланжу) на початку серпня.

Раніше ми писали, що українські полярники показали п’ять незвичайних атмосферних явищ, які можна побачити біля станції «Академік Вернадський».

Також нагадаємо, що фотографія, зроблена всього за два дні після аварії легендарного Титаніка, стане предметом аукціону цього місяця. Довгі роки вона провела в сімейному фотоальбомі трунаря.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь