У Білорусі оголосили вирок Українцям, яких назвали диверсантами СБУ

Політика, Світ

У Гомельському обласному суді оголосили вирок батькові та сину, Сергію та Павлу Кабарчукам – по 20 років колонії посиленого режиму. Згідно з висновками КДБ та згодом суду, вони є «диверсантами СБУ».

Двох українців визнали учасниками диверсійно-розвідувальної групи, пише білоруське пропагандистське агентство БЕЛТА. Стверджується, що 61-річний Сергій раніше служив в українській прикордонній службі, а згодом займався контрабандою разом із синами — 31-річним Павлом та 27-річним Богданом. Разом із старшим його затримали 16 лютого цього року у Лельчицькому районі Білорусі.

У КДБ заявили, що затримані «диверсанти» переносили вибухівку, яка «призначалася для вчинення терактів насамперед на території рф та Білорусі». У відомстві стверджують, що за цим стоїть СБУ.

Батьку та сину поставили чотири статті:

ч.1 ст. 13, ч. 3 ст. 289 (Приготування до акту тероризму);ч. 4 ст. 295 (Незаконні дії щодо вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин у складі організованої групи);

ст. 358-1 (Агентурна діяльність);

ч. 3 ст. 333-1 (Незаконне переміщення через кордон отруйних речовин, вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин).

Як пише держагентство, затримані співпрацювали зі слідством. Суд над ними був закритим, а 23 жовтня кожному призначили по 20 років колонії посиленого режиму. Крім того, кожного зобов’язали сплатити 28 тисяч рублів штрафу (700 базових величин).

Також у Мінському міському суді 22 жовтня почався процес над так званими «агентами СБУ», яких майже рік тому затримали за підозрою в підготовці терактів на Білоруській залізниці. На лаві підсудних перебувають громадянин України Іван Лихолат, а також білоруси Борис Пухальський та Іван Бородич.

Раніше білоруський суд засудив громадянина України до трьох років позбавлення волі за участь в акціях протесту проти диктатури Лукашенка. Офіційний Київ назвав справу політично мотивованою, а вирок несправедливим та протиправним.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь