У Брюсселі проходить черговий етап переговорів щодо вступу України до ЄС

Політика

Відсьогодні, 17 вересня, у Брюсселі стартує двостороння сесія Україна-ЄС щодо скринінгу відповідності законодавства нашої держави праву Євросоюзу. Триватимуть зустрічі до 19 вересня.

Про це повідомили у Міністерстві юстиції.

Українську делегацію очолила віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністерка юстиції України Ольга Стефанішина. Це вже друга двостороння сесія Україна-ЄС в межах скринінгу відповідності законодавства України праву ЄС.

Учать візьмуть представники  центральних органів виконавчої влади та органів державної влади, а також народні депутати.

Триденна зустріч Європейської комісії та України буде присвячена переговорному Розділу 23 «Судова влада та основоположні права». Зокрема, розгяладтимуть судову владу, антикорупційну політику та основопложні права.У мін’юсті пояснили, що розділ 23 охоплює право та політики ЄС у сферах незалежного та ефективного судочинства; запобігання та боротьби з корупцією як загрози стабільності демократичних інститутів та верховенства права; основоположних прав та свобод, які гарантуються договорами ЄС, Хартією Європейського Союзу про основоположні права: права дітей, захист осіб, які повідомляють про порушення права ЄС, захист персональних даних, процесуальні права та гарантії, права постраждалих у злочинах, протидія расизму та ксенофобії, свобода вираження, недискримінація, захист прав ромів, гендерна рівність, права осіб з інвалідністю, права громадян держав-членів ЄС.

23 та 24 розділи є найголовнішими протягом всього процесу переговорів. Жоден переговорний розділ ЄС не буде закритий, допоки не виконані контрольні показники в межах цих двох розділів.

Ольга Стефанішина наголосила, що Україна як майбутня держава-член ЄС повністю готова здійснити реформи в цих фундаментальних сферах.

«Ми розуміємо, що від цього залежатиме загальний темп переговорів та прийняття рішення про відкриття або закриття нових кластерів та розділів. Приведення українського законодавства у відповідність до acquis ЄС, вчасна та ефективна його імплементація є нашим нагальним завданням. Теми, які будуть обговорюватися під час цієї двосторонньої сесії, є особливо важливими для України, і ми готові показати, що наша держава досягла значних результатів у їх виконанні», – зазначила міністерка.

Нагадаємо, що Стефанішина вже обговорила з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом ініціативу щодо створення поясу безпеки над західними регіонами України.

Але Вашингтон не переглянув свою позицію щодо ударів углиб території рф далекобійною західною зброєю.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь