У Естонії для українських школярів відкриють менше окремих класів

Політика, Світ

У новому навчальному році в школах Естонії відкриють менше окремих класів для українських дітей. Водночас школярів, які навчаються в українській онлайн-школі паралельно з естонською, стає все менше.

Про це повідомляє естонська громадська телерадіомовна компанія Eesti Rahvusringhääling (ERR).

Зазначається, що зокрема у Таллінні одна зі шкіл, яка навчає українських дітей, з нового навчального року не відкриватиме перший клас, а за кілька років планує взагалі закритися.

За даними ERR, станом на травень 2024 року в навчальних закладах Естонії навчалося майже 9 тисяч українських дітей. 24% з них навчалися в початковій школі.

В попередні роки у великих містах Естонії у кількох школах відкрили окремі класи для українських учнів. Про те, що з нового навчального року їх стане менше розповів головний експерт департаменту загальної освіти Міністерства освіти і науки Хеле Ліїв-Тельманн.«Школи, які навчали українських учнів в окремих класах, вважають, що учні зараз достатньо підготовлені до навчання з естонськими учнями, якщо вони в естономовних класах, або з російськими, якщо вони в класі з російською мовою навчання», – сказав представник Міносвіти.

Ліїв-Тельманн зазначив, що раніше вважали, що українські біженці перебуватимуть в Естонії тимчасово. Однак нині, українські родини все більше прагнуть здобувати освіту в Естонії. Про це свідчить зокрема те, що порівняно з минулим 2023 роком кількість учнів, які навчаються в онлайн-школі в Україні одночасно з естонською школою, значно зменшилася. Якщо раніше відсоток таких учнів складав дві треті, то нині зменшився до однієї третьої усіх українських школярів.

«Насправді ми також маємо інформацію з України, що вони також помічають, що онлайн-навчання зменшилося. Україна дуже чітко підтримує вивчення рідної мови та культури студентів онлайн. Такого поняття, як повна українська програма онлайн, більше не існує», – сказав Ліїв-Телман.

Як і в минулі роки, за словами головного експерта, на початку навчального року школи можуть запропонувати українським дітям додаткові уроки естонської мови. З 2024 року українським дітям не виділятимуть окрему допомогу, оскільки вона була розрахована на перші роки адаптації (2022-2023 рр.).

Читайте також:

В Естонії через програму E-Residency українці відкрили 2500 компаній. Загалом за 10 років резидентами країни стали 7300 українців.

Естонія передала Україні гуманітарну допомогу у вигляді п’яти укомплектованих автомобілів швидкої допомоги та медичне обладнання.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь