У Грузії опозиція вимагає від ЦВК протоколи з дільниць та перевірку електроніки

Політика, Світ

Націонал-ліберальна опозиційна партія “Єдиний опозиційний рух” Грузії вважає, що у виборах до парламенту були “багатогранні маніпуляції” з волевиявленням виборців. Проте довести це можна лише шляхом перевірки документів та електронних пристроїв з дільниць.

З такою заявою виступила представниця ЄНР Тамара Кордзая, передає Pirveli TV.

Вона зазначила, що єдиним способом довести масові маніпуляції є перевірка документації та пристроїв для зчитування заповнених бюлетенів.

“Партія “Єдиний національний рух” цілу ніч аналізувала результати на дільницях, і ми дійшли висновку, що ці результати досягнуті маніпуляціями. Ми не визнаємо результати цих виборів, тому що результати багатогранних маніпуляцій відображені в бюлетенях і протоколах”, – пояснила політикиня.

На виборчих дільницях у Грузії застосовувалася також електронна техніка – для підтвердження особи слід було надати свою ID-картку, яка перевірялася апаратом для верифікації, а заповнений виборцем бюлетень на переважній більшості дільниць не опускався вручну до урни, а зчитувався спеціальною машиною.Саме на цих двох етапах і були масштабні фальсифікації, важають у ЄНР.

“Що стосується проведення виборів за новою системою, то списки виборців, які використовувалися у роботі верифікаційних машин, не були прозорими: ми не мали можливості спостерігати за цими списками та перевіряти їх дублювання. Відповідно, ми вважаємо, що влада мала дуже широку можливість (ані спостерігач, ані представник, ані політична партія, ані будь-хто інший не мав такої можливості) перевірити списки. Вони мали можливість зробити дублікати в списках, і тому ми вважаємо за потрібне, щоб Центральна виборча комісія Грузії надала нам доступ і до верифікаторів, і до квитанцій, що підтверджують перевірку їхньої справності, які опечатані і зберігаються в ЦВК. Тому що єдиний спосіб довести масові маніпуляції – це перевірити цю документацію. Також дуже важливо, що питання ID-карток (як вилучення, так і створення додаткових) також має стати предметом розслідування”, – заявила Кордзая.

Крім того, представниця “Єдиного національного руху” заявила про неналежну якість маркувальної рідини, за допомогою якою виборці лишали відбитки пальців на бюлетенях.

“Ми спіймали кількох людей, які двічі голосували на різних дільницях або на одній дільниці”, – сказала вона.

“Проблеми списків (для функціонування електронних пристроїв – ред.), тиражування ідентифікаційних карток та маркування не вирішувались, що дозволяло проводити масові маніпуляції”, – додала опозиціонерка.

“До того ж, там, де вибори проводилися не в електронній системі, ми спостерігали масове вкидання бюлетенів методами часів Шеварднадзе”, -сказала Кордзая.

Ще однією складовою виборчих маніпуляцій було масове порушення таємниці голосування на стадії, коли заповнені бюлетені вставлялися в пристрій для зчитування внесеної у них інформації.

“Вчора було виявлено масове порушення конфіденційності. У разі порушення таємниці ми не можемо говорити про те, що виборець мав можливість зробити вільний вибір. Вчора протягом дня усі казали, що з бюлетеня видно факт голосування, тобто в перевернутому бюлетені видно, за кого голосує виборець. Це було масово, і масово виборці не мали можливості зробити вільний вибір”, – заявила представниця грузинської опозиції.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклія Кобахідзе вважає, що “Грузинська мрія” програла вибори майже на всіх виборчих дільницях за кордоном через те, що громадяни, які проживають там, мають “замало інформації”. Вони просто не знають, “як розвивається країна”.

У Грузії відбулись вибори до парламенту, лідером за підрахунком голосів стала правляча партія «Грузинська мрія». Багато хто вважає це вирішальним чинником для давнього прагнення країни до членства в ЄС.

Перше засідання парламенту Грузії пройде у звичайному режимі, і уряд буде затверджено, незважаючи на відмову опозиції визнавати результати виборів, заявив прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе.

Голова спостережної місії ENEMO Златко Вуйвовіч заявив, що парламентські вибори 2024 року в Грузії проходили в поляризованій та обмежувальній обстановці, що негативно вплинуло на інклюзивність, прозорість і справедливість.

Колишній прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія заявив, що опубліковані Центрвиборчкомом результати виборів насправді не відображають волю громадян. Лідер опозиційної партії “Гахарія за Грузію” закликав до “розумних форм протесту”.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка перебуває в опозиції до партії влади, зробить першу заяву за підсумками парламентських виборів, що пройшли 26 жовтня. Очікується, що вона звернеться до громадян у неділю, 27 жовтня, ввечері.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь