У Києві з’явився меморіал Пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Політика

Сьогодні, 11 вересня, у Києві в сквері Миру відбулася церемонія відкриття Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Суспільне Крим.

Меморіал присвятили вшануванню трагедії кримськотатарського народу. На церемонії відкриття президент України Володимир Зеленський наголосив, що колись такий самий меморіал з’явиться у деокупованому Криму.

«Це символ нашої єдності і рішучості відновити справедливість. Це так важливо. І ми бачимо, як російська окупація знову принесла горе в Крим… Це символ незламної волі. Він нагадує нам про три трагічні етапи в історії кримськотатарського народу: анексію Криму російською імперією у 1783 році, депортація у 1944 році та окупація у 2014-му», — наголосив він.Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на церемонії сказав, що ці три події мали катастрофічні наслідки для Криму й особливо для його корінного народу.

«По-перше, це окупація Криму в 1783 році. Внаслідок якої відбулося знищення та розграбування всіх культурних цінностей Кримського ханства, спалення бібліотек та архів, вбивство національної еліти, примус до масової еміграції кримських татар та заселення його росіянами. За кілька років такої окупації корінний народ Криму став на своїй батьківщині національною меншиною», — повідомив він.

Водночас Джемілєв зазначив, що протягом двох років після тотальної депортації 1944 року та геноцид кримських татар, що також росіяни називали «спецоперацією НКВС», загинули щонайменше 45% всіх кримських татар.

«У Криму були знищені всі залишки культурної спадщини кримськотатарського народу, перейменовані всі географічні назви, знищено все, що нагадувало про кримських татар. Цілком очевидно, що ставилось за мету повністю знищити цей народ та стерти про нього пам’ять», — розповів лідер кримськотатарського народу.

Третя трагічна подія для кримських татар, якій присвячений цей меморіал, – це окупація Криму росією у 2014 році.

«І знову репресії, викрадення та вбивства людей, тисячі обшуків, арештів, тортури у в’язницях, примус людей воювати проти своєї ж країни, витіснення корінного народу своєї батьківщини і знову масове заселення Криму громадянами росії. Тобто в тій країні, яка зараз називається російська федерація, змінюються керівники, система управління, але її мерзенна сутність залишається по сей день», — додав Джемілєв.

Нещодавно МОН та освітня платформа «Всеукраїнська школа онлайн» презентували курс із кримськотатарської мови та літератури для учнів 5-6 класів.

А Google Перекладач додав кримськотатарську мову до списку доступних перекладів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь