У МЗС повідомили про готовність говорити з Польщею про Волинську трагедію

Політика, Світ

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга під час візиту у Варшаву заявив, що Україна готова обговорювати з польськими колегами складні питання спільної історії, зокрема Волинську трагедію 1943-1944 років.

Про це дипломат сказав 1 жовтня в інтерв’ю «Радіо Свобода» під час Варшавського безпекового форуму.

Сибіга наголосив, що Україна має достатньо політичної волі та дипломатичних інструментів для вирішення найскладніших питань, включно з темами, що стосуються відносин із Польщею – одним із найближчих союзників України. За словами міністра, цю проблему згадають під час зустрічей, однак він не уточнив, з ким саме планує обговорювати ці теми.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Владислав Теофіл Бартошевський повідомив 30 вересня в ефірі Polsat News, що Польща планує підняти питання «складної історії» у відносинах з Україною, зокрема щодо проведення ексгумацій польських жертв Волинської трагедії. Це питання може бути частиною переговорів у межах процесу вступу України до Європейського Союзу.

Волинська трагедія залишається однією з найсуперечливіших тем в українсько-польських відносинах. Історичні розбіжності між Києвом і Варшавою стосуються причин, відповідальності та кількості жертв з обох сторін. Основний конфлікт полягає в розбіжностях у кількості загиблих поляків і українців, а також у звинуваченнях польської сторони на адресу УПА у масових вбивствах поляків на Волині.Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що у проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися «прорив», проте не у результаті «шантажу», оскільки це «нічого доброго» не принесе.

Нагадаємо, міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш вважає, що офіційна Варшава у майбутньому не повинна схвалювати членство України в Європейському союзі доти, доки не буде вирішено питання щодо Волинської трагедії 1943 року.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що спроби блокувати вступ України до Європейського Союзу грають на руку політиці путіна. Про це він заявив, коментуючи заяву міністра оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша про те, що Україна не може вступити в ЄС без вирішення Волинського питання.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь