У Норвегії оголосили вирок білорусу, який намагався спалити королівський палац

Політика, Світ

Суд в Осло дав шість місяців тюрми 57-річному білорусу Сергію Яциновичу. Він кинув два коктейлі Молотова в будівлю Королівського палацу.

Про це повідомляє AFP.

Чоловіка зарештували на початку липня, коли він кинув дві пляшки із запалювальною сумішшю у двері в задній частині замку королівської сім’ї Норвегії. Пожежу, яка виникла в результаті, швидко ліквідували, вона завдала незначної шкоди.

Арештований білорус, як з’ясувалось, раніше мав посвідку на проживання в Україні, потім виїхав у Нідерланди, звідки потрапив у Норвегії.

Його адвокатка Маріяна Лозіч заявила в липні, що Яцинович хотів кинути коктейлі Молотова в норвезький парламент, протестуючи проти недотримання своїх прав: він пересувається в інвалідному візку.«Він не хотів нікому завдати шкоди, це був крик про допомогу… Він каже, що є жертвою порушень прав людини по всій Європі, і вважає, що не отримує допомоги, на яку має право як людина з обмеженими можливостями», – говорила Лозіч.

У рішенні суду йдеться, що обвинувачений білорус хотів привернути увагу до несправедливості, якої, на його думку, зазнав зокрема під час перебування в центрі для біженців у Нідерландах, і «тому, що він не може повернутися в Україну».

Обвинувачення вимагало восьмимісячного тюремного ув’язнення для Яциновича, але суд визнав визнання провини, каяття і стан здоров’я пом’якшувальними обставинами і призначив шість місяців за ґратами.

У поліції Норвегії, зазначили, що Норвезька імміграційна служба тепер розглядає питання про депортацію білоруса після відбуття покарання.

Інцидент стався 8 липня. Чоловік кинув саморобну запальну суміш у двері задньої частини королівського палацу. Після прибуття на місце події поліції чоловіка затримали. Ним виявився білорус, який вже знаходився у розшуку в Нідерландах. Під час затримання у нього знайшли ще кілька пляшок із запальною сумішшю.

Читайте також:

У Норвегії затримали громадянина країни, якого підозрюють у розвідувальній діяльності в інтересах Китаю.

У Норвегії готують зміни до законодавства, які б запровадили заходи покарання для батьків, котрі відправляють своїх неповнолітніх дітей в ультраконсервативні релігійні школи за кордон.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь