У Перу за хабар на 20 років посадили у в’язницю екс-президента

Політика, Світ

У Перу суд засудив колишнього президента країни Алехандро Толедо на 20 років і шість місяців ув’язнення у справі, пов’язаній з бразильським будівельним гігантом Odebrecht. Компанія витратила мільйони доларів на хабарі державним чиновникам та іншим особам у всій Латинській Америці.

Про це повідомляє AP.

Влада звинуватила Толедо в отриманні хабара у розмірі 35 мільйонів доларів від Odebrecht в обмін на дозвіл на будівництво шосе. Суд у Лімі виніс вирок після багатьох років юридичних суперечок, включаючи суперечку про те, чи можливо Толедо, який керував Перу з 2001 по 2006 рік, екстрадувати зі Сполучених Штатів.

Компанія Odebrecht, яка побудувала деякі з найважливіших інфраструктурних проектів у Латинській Америці, зізналася владі США у 2016 році у купівлі державних контрактів у всьому регіоні за щедрі хабарі. Розслідування Міністерства юстиції США спричинило перевірки у кількох країнах, включаючи Мексику, Гватемалу та Еквадор.

У Перу влада звинуватила Толедо та трьох інших колишніх президентів у отриманні платежів від будівельного гіганта. Вони стверджують, що Толедо отримав 35 мільйонів доларів від Odebrecht в обмін на контракт на будівництво 650 кілометрів шосе, що сполучає Бразилію з півднем Перу.Толедо відкинув звинувачення. Його адвокат Роберто Сіу повідомив журналістам після слухання, що вони подадуть апеляцію на вирок.

Прокурор Хосе Домінго Перес після слухань назвав вирок «історичним» і сказав, що він показує перуанцям, що «злочини та корупція караються».

Нагадаємо, 10 серпня 2020 року Національне антикорупційне бюро оголосило у розшук колишнього міністра екології та природокористування Миколу Злочевського.

12 червня того самого року в САП повідомили, що детективи Національного антикорупційного бюро задокументували дачу хабаря керівництву НАБУ і главі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Хабар пропонували за закриття справи проти власника компанії Burisma Миколи Злочевського.

Під час дачі хабаря було затримано трьох осіб.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід фігуранту справи, колишньому директору з правових питань компанії Burisma Андрію Кічі. Однак він вийшов на свободу після внесення застави в понад 40 млн грн. ВАКС ухвалив рішення про тримання під вартою відстороненого з посади першого заступника начальника ГУ Державної податкової служби в Києві Миколи Ільяшенка. Також суд  відправив під домашній арешт екс-чиновницю ДФС (третю підозрювану у справі про хабар).

Також нагадаємо, що нині вже екс-глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький у серпні 2020-го подав у відставку.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь