У Придністров’і відмовились підвозити проросійських виборців на дільниці у Молдові

Політика, Світ

Мешканці Придністров’я беруть участь у виборах президента та референдумі у Молдові. Голосування проходить із аномально низькою активністю на дільницях, виділених для придністровських виборців.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Зокрема, біля дільниць, відкритих у школі міста Варниця, зараз вільно. Зазвичай це є найбільш завантажена дільниця, а на попередніх виборах там збиралася значна черга.

4 роки тому, коли влада Придністров’я фінансувала підвезення, виборці були змушені чекати тривалий час, щоб просто зайти на дільницю.

Виборці, що прямують на голосування, підтвердили аномально низьку явку.”Раніше у нас агітували і організовували людей, щоби голосувати. Тепер йдуть ті, хто вважає це громадянським обов’язком”, – розповів один із виборців, мешканець міста Бендери. Він наголосив, що підтримує рух Молдови у ЄС.

Відсутність підвезення виборців призвела також до того, що більшість виборців з Придністров’я охоче повідомляють про підтримку європейського вибора Молдови.

Це може принципово змінити результати волевиявлення на придністровських дільницях.

Втім, і кількість людей, що проголосували, буде принципово нижчою. “У 2016 році у нас, на цій самій дільниці для придністровців, вже у 4 годині дня закінчилися бюлетені, і ми були змушені їхати у сусіднє село Гуру Бикулуй для передачі бюлетенів від них”, – розповіла Тетяна Друч, голова виборчкому на дільниці 37/8. Наразі кількість бажаючих буде кількаразово меншою, зазначила вона.

У Міністерстві закордонних справ Молдови вважають, що черги на виборчих дільницях у Москві були створені штучно. Там хочуть поставити під загрозу виборчий процес.

В неділю, 20 жовтня, у Молдові розпочалося історичне голосування – вибори президента та конституційний референдум про європейське майбутнє країни.

Віцепрем’єр-міністр Молдови Крістіна Герасимова заявила, що росія витратила близько 100 мільйонів євро на спроби дестабілізувати президентські вибори в Молдові та зірвати референдум щодо вступу країни до ЄС.

А увечері 17 жовтня у молдовських виборчих бюро за кордоном завершився прийом конвертів із голосами громадян Молдови. Вони працювали у країнах, де дозволили голосування поштою.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь