У результатах перепису населення Чорногорії знайшли сербський слід

Політика, Світ

За результатами перепису населення в Чорногорії, який відбувся наприкінці 2023 року, майже третина населення ідентифікувала себе як сербів. Перед цим опозиція звинувачувала просербську владу, що та використає перепис для штучного збільшення відсотку сербів та зменшення – чорногорців.

Як повідомляє балканська служба «Радіо Свобода», дані, опубліковані Управлінням статистики Чорногорії MONSTAT, показали, що населення Чорногорії становить 623 633 людини, що на 0,6% більше, ніж у 2011 році.

41,1% громадян Чорногорії, згідно з переписом, визнають себе чорногорцями, а 32,9% – сербами. У 2011 році в Чорногорії проживало 45% чорногорців і близько 29% сербів.

Окрім тих, хто ідентифікує себе як чорногорці або серби, останній перепис показав, що 9,45% населення Чорногорії становлять боснійці, 4,97% – албанці, 2% – росіяни і 1,6% – мусульмани. Близько 2,9% населення не захотіли відповідати на це питання.

Водночас більшість чорногорців (43,5%) вказали мовою спілкування сербську, тоді як чорногорську обрали тільки 36,2%. Це приблизно відповідає перепису 2011 року, коли 36,9% громадян назвали рідною чорногорську мову і 42,9% – сербську.Черговий перепис населення у Чорногорії мав відбутися у 2021 році, але його спочатку відклали через пандемію коронавірусу. Після цього його ще кілька разів переносили через недовіру чорногорської опозиції до процесу.

Останній перепис також викликав напругу в чорногорському суспільстві, у ЗМІ повідомляли про численні порушення та фальсифікації, а також значний сербський вплив. Опозиційна Демократична партія соціалістів неодноразово заявляла, що справжньою метою перепису є «етнічна інженерія», спрямована на збільшення кількості сербів у Чорногорії та зменшення кількості чорногорців.

Нагадаємо, нещодавно парламент Чорногорії затвердив оновлений склад уряду країни. Його сформували представники сербських радикальних та проросійських партій «Нова сербська демократія» та «Демократична народна партія».

Президент Сербії Александар Вучич різко відреагував на рішення Хорватії заборонити в’їзд трьом просербським і проросійським політикам із Чорногорії.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь